:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 07, 2022   9:37

0

132

Brnabićeva u Kragujevcu - očekuju se odgovori na pitanja o sudbini radnika "Fijata"

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastaće se u Kragujevcu sa predstavnicima radnika i sindikata "Fijata". Tema razgovora je sudbina kragujevačke fabrike i njenih radnika do početka proizvodnje novog električnog automobila 2024. godine u tom gradu.

Očekivanja od razgovora s premijerkom Anom Brnabić su velika, budući da su i tokom prethodnih razgovora napravljeni pomaci.

Neizvesnost i strah radnika kragujevačkog "Fijata"od gubitka posla traju već dvadesetak dana. Ponuda kompanije sredinom maja da se radnici odluče za rad u inostranstvu ili otkaz uz socijalni program bili su alarm za uzbunu zaposlenih.

Sindikati su preneli poruku kompanije da je od oko 2.000 radnika višak 1.500. Zbog toga su usledili protesti ali i pregovori s Vladom Srbije.

Na poslednjem sastanku s premijerkom dogovoreno je za one koji se odluče za rad u inostranstvu da ih po povratku u Kragujevac čeka siguran posao.

Prema rečima Brnabićeve za tu opciju bi trebalo da se odluči oko 1.000 radnika, dok 500 ostaje u fabrici da radi u tranzicionom periodu i uglavnom je reč o ljudima iz osetljivih grupa, trudnica, samohranih roditelja i invalida.

Višak je 500 radnika i kako je obećano, Vlada će se boriti da im obezbedi što bolju otpremninu, ali i da im pomogne pri pronalaženju novog posla.

Saša Đorđević predsednik Samostalnog sindikata FAS, ističe da u tom sindikatu očekuju da krucijalni deo problema koji se vezuje za dve godine rada zapsolenih u inostranstvu bude rešen.

Naglašava da je to jedan veliki problem, najveći kamen spoticanja.

"Očekujemo, takođe, i otpremnine da dogovorimo. Te otpremnine koje bi dali mogućnost određenom broju zaposlenih, koji žele da odu, da mogu na adekvatan način da odu i da jednostavno vidimo, pronalazimo rešenja i u narednih nekoliko dana imamo konačno rešenje", rekao je Đorđević. 

Kompanija se o zahtevima sindikata i radnika zvanično nije oglašavala. Krajem maja u pisanom saopštenju poručila je između ostalog ono što se već i znalo - dvogodišnji rad u inostranstvu ili programi za napuštanje fabrike bez zalaženja u detalje sporne ponude.

Ostaje da se vidi da li će današnji dolazak premijerke Ane Brnabić u Kragujevac doneti odgovore na brojna pitanja o sudbini radnika "Fijata" do početka proizvodnje novog električnog automobila tokom 2024. godine.

Izvor: RTS

Ana BrnabićFijat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva