:

:

TV Most

clock

Oktobar 17, 2023   9:21

0

96

Bugarska uvela porez na ruski gas, ugrožena i Srbija

Bugarska je uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije u EU, što bi, kako neki smatraju moglo da ugrozi snabdevanje, između ostalih Mađarske i Srbije.

Nova uredba stupa na snagu odmah, a uvedena taksa iznosi 20 bugarskih leva (10,23 evra) po megavat-satu, ili otprilike 100 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji tranzitira kroz zemlju.

Naknada čini oko 20 odsto trenutne cene gasnih fjučersa u čvorištu "Titl transfer fasiliti" u Holandiji, što je evropski standard za ovu robu. 

Ruski energetski gigant "Gasprom" je do 2022. godine bio jedan od ključnih snabdevača Bugarske gasom iz gasovoda, ali je, nakon što su lokalne vlasti odbile da plaćaju gorivo u rubljama, direktan izvoz u tu zemlju obustavljen.

Iako Bugarska više ne uvozi gas iz Rusije za domaću upotrebu, ona je ostala jedna od retkih ruta za njegovu isporuku u EU nakon što su se tokovi smanjili zbog sankcija uvedenih Moskvi, i sabotaže gasovoda Severni tok.

Prema procenama "Blumberga", otprilike polovina ruskog gasa namenjenog EU trenutno ide preko Bugarske, ulazeći preko gasovoda Turski tok.

Eksperti upozoravaju da bi novi bugarski porez mogao da ugrozi snabdevanje niza zemalja južne Evrope, uključujući Mađarsku i Srbiju, koje se i dalje oslanjaju na Rusiju za većinu svojih potreba za gasom. 

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nazvao je tu meru "neprihvatljivom".

"Čini se da postoje novi pokušaji da se ugrozi sigurnost snabdevanja Mađarske energentima i da se onemogući mađarsko-ruska energetska saradnja, uključujući transport prirodnog gasa. Da država članica Evropske unije ugrozi snabdevanje gasom drugoj članici EU, suprotno je evropskoj solidarnosti, pravilima i neprihvatljivo je", rekao je Sijarto.

Izvor: RT Balkan

porezruski gasSrbijaBugarskaMađarska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva