:

:

TV Most

clock

Jul 09, 2023   20:09

0

106

Čekajući sednicu SB UN o KiM - borba na svim diplomatskim poljima

Srbija nastavlja i intenzivira borbu za Kosovo i Metohiju, poručio je predsednik Srbije na Instagram profilu sumirajući nedelju za nama. Ta borba nikada nije bila laka, a postaje sve teža i složenija, dodaje Vučić.

U nedelji na izmaku, predsednik sumira aktivnosti u prethodnih sedam dana. Među brojnim sastancima ističe one na kojima je tema bila aktuelna situacija u južnoj pokrajini.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da i u ovoj nedelji Srbija je nastavila borbu na svim diplomatskim frontovima za naše Kosovo i Metohiju, prestanak nasilja nad Srbima i povratak dijalogu, za miran i bezbedan život našeg naroda i stabilnost celog regiona.

"Ta borba nikad nije bila laka, a danas, čini mi se, postaje sve teža i složenija. Od svih sagovornika tražio sam, pre svega, da sagledaju nepodnošljive prilike u kojima živi srpska zajednica na Kosovu i Metohiji, kao i da se dodatno angažuju na primeni elementarnih civilizacijskih i pravnih normi, kako bi se zaštitio naš narod koji je izložen svakodnevnom nasilju i pritiscima", napisao je Vučić na Instagramu.

O krizi na Kosovu i Metohiji bilo je reči i na sinoć završenom forumu u Dubrovniku koji je okupio lidere iz celog sveta. Evropski posrednik u dijalogu Beograda i Prištine ističe da je normalizacija odnosa dve strane najvažniji strateški interes u regionu Zapadnog Balkana.

"Ranije ove godine u februaru i martu smo postigli dva sporazuma sa odličnim rezultatima na putu normalizacije između Kosova i Srbije. To nam daje novu platformu i jasan put ka normalizaciji odnosa. Rekao sam i tada da nema povratka i da sprorazum proizvodi pravne obaveze", kaže specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Povratak sporazumima i dijalogu traži i američki izaslanik za Zapadni Balkan. Upozorava na produbljivanje krize ako Beograd i Priština ne prihvate evropski plan za smirivanje sukoba. Ključnu ulogu u očuvanju bezbednosti pripisuje NATO snagama.

"Bezbednosna komponenta je važna i ja tu vidim angažovanje NATO-a, ne nužno proširenje snaga. Angažman NATO-a u regionu je apsolutno kritičan. Bio je ključan u očuvanju mira u Bosni, ostaje osnovni mirovni element na Kosovu", rekao je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Dok se Beograd bori za očuvanje mira, druga strana želi novi požar na Balkanu, upozorava direktor Kancelarije za KiM. Zato bi, kaže, sednica Saveta bezbednosti UN bila prilika da svet vidi stradanje srpskog naroda u pokrajini.

Izvor: RTS

SB UNKiMsednica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva