:

:

TV Most

Foto: Foto: Saša Lukić /STV

clock

Decembar 11, 2023   8:19

0

207

Čikago: Prikupljeno 56.000 dolara za otkup zemlje na kojoj je rođen Sveti Sava

Nakon donatorskog skupa pod nazivom "Za odbranu Kosova, u slavu Svetog Save", koji je održan u Čikagu, prikupljeno je 56.000 dolara za otkup zemlje u selu Dreževa kraj Novog Pazara, na kojoj je rođen Sveti Sava, prenosi "Serbijan tajms". 

Skup je održan u subotu uveče u velikoj sali Kulturno-sportsko centra “Nikola Tesla” pri crkvi Svetog Nikole u Čikagu, u prisustvu episkopa raško-prizrenskog Teodosija i novogračaničko-srednjezapadnoameričkog Longina.

Otvarajući skup, novinar i urednik portala "Serbijan Tajms", Antonije Kovačević,  je obrazložio da u njegovom nazivu jedan uz drugog sa razlogom stoje Kosovo i Sveti Sava, jer su te dve svete srpske reči neraskidivo povezane. On je na početku pozvao prisutne da požele dobrodošlicu vladiki Teodosiju:

“Danas je sa nama čovek koji na Kosovu i Metohiji stoji na braniku srpstva, kao poslednja linija odbrane našeg duhovnog carstva koje nije umrlo ni 1389 ni 1999, neće umreti dok god se čuje pojanje dečanskih monaha i zvono na crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. On je tu da sačuva naše sećanje, naše crkve i manastire, ali i naše ljude koji su ostali tamo, na svojim ognjištima“.

Nakon toga se prisutnima obratio vladika Longin, koji je pozdravio prisutne i istakao značaj donatorske akcije za otkup zemlje u selu Deževa kraj Novog Pazara, u kojem je rođen Sveti Sava.

Donatorska akcija organizovana je nakon što je Eparhija raško-prizrenska odlučila da u Dreževi sagradi spomen crkvu i Memorijalni centar koji bi nosili ime po Svetom Savi, ali prepreku da se radovi na kompleksu privedu kraju predstavjaju kuća i imanje koji se nalaze neposredno pored crkve i nedavno su oglašeni za prodaju, pa je eparhija zatražila pomoć od ljudi da svojim prilozima omoguće otkup kuće i imanje od vlasnika

Vladika Teodosije istakao je važnost ove akcije i podsetio da je Eparhija raško-prizrenska u prethodnih godinu otkupila tri kuće i imanja pored tri velike svetinje na Kosovu i Metohiji, između ostalog i vajat pokraj crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Nakon njegovog obraćanja, prisutni su se u velikom broju se odazvali pozivu za pomoć, tako da je, zaključno sa sinoćnjim prilozima, ukupna prikupljena suma za otkup kuće i imanja u rodnom selu Svetog Save, iznosila 56.000 dolara, navodi "Serbijan tajms".

Izvor: TV Most, Serbijan Tajms

Deževavladika TeodosijeČikago
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva