:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 04, 2020   20:07

0

165

Dačić: Ekonomski odnosi Srbije i Italije primer uspešne saradnje

Ekonomski odnosi Srbije i Italije mogu poslužiti kao primer uspešne i konsolidovane saradnje, izjavio je večeras prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivice Dačića, ističući da dve zemlje imaju dugu tradiciju uspešne saradnje, koja je vremenom dodatno unapređivana, a iznova se potvrđuje.

Imajući u vidu da Italija predstavlja prvorazrednog političkog i ekonomskog partnera Srbije, namera nam je da u predstojećem periodu budemo domaćini 4. zajedničke sednice dve Vlade u Beogradu, koju bi mogao da prati i Poslovni samit privrednika dve zemlje, rekao je Dačić na godišnjoj skupštini Udruženja italijanskih privrednika Konfindustrije Srbije.

Podsećajući da su Italija i Srbija 2009. potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu, prilikom prve zajedničke sednice dve vlade u Rimu, on je ukazao na značajnu konstantu da, nezavisno od programskih opredeljenja Vlada dve zemlje, interes za održavanjem i jačanjem bilateralnih odnosa bio je i ostao neupitan.

Dačić je rekao da prošlogodišnja poseta predsednika Saveta ministara Đuzepea Kontea potvrdila da će Italija u narednom periodu uložiti dodatne napore kako bi podržala proces evrointegracija Srbije i drugih država regiona, kojima tek sledi otpočinjanje pregovora sa EU.

"Smatramo da je u aktuelnom trenutku to ohrabrujuće, imajući u vidu naše čvrsto uverenje da proširenje EU mora ostati visoko na agendi nove Evropske komisije", kazao je šef diplomatije.

Druga Konteova poruka, naveo je on, odnosila se na nesmanjeni interes Italije da doprinese stabilnosti i dobrosusedskim odnosima u našem regionu.

"Unapređenje dobrosusedske i uzajamno korisne saradnje, predstavlja jedan od osnovnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. Napori Srbije da bude konstruktivan partner i da na konkretan način doprinese stabilnosti u regionu prepoznati su od strane naših međunarodnih partnera. Mi smo spremni na saradnju na pragmatičnim osnovama, jer samo takav odnos omogućava održiv razvoj i same Srbije i obezbeđuje prosperitet regiona u celini", rekao je Dačić.

Istakao je da je treća ključna poruka u vezi sa kojom je postignuta saglasnost u razgovorima sa italijanskim premijerom jeste da su ekonomski interesi Srbije i Italije podudarni i okrenuti budućnosti.

"To znači da osim oblasti u kojima saradnja tradicionalno postoji kao što su poljoprivreda, industrija, infrastruktura, odbrana, unutrašnji poslovi, kultura, definisane su i nove perspektivne oblasti saradnje koje su za obe zemlje izuzetno značajne - životna sredina i oblast inovacionih tehnologija", naveo je Dačić.

Interesovanje i najava priliva novih investicija iz Italije, rekao je on, veoma su ohrabrujući i ukazuju na to da je u Srbiji stvoren dobar poslovni ambijent, a Srbija se nalazi na 44. mestu „Duing biznis" liste Svetske banke i ta pozicija je iz godine u godinu sve bolja.

"To su rezultati velikih napora Vlade Srbije i opsežnih reformi koje preduzimamo kako bismo privredni ambijent učinili pogodnijim za poslovanje, a naše društvo spremnije da se uključi u savremene društvene i ekonomske tokove", kazao je Dačić.

Tome u prilog, kako je dodao, ide i činjenica je Srbija prošle godine izvezla Aj Ti (IT) i digitalne usluge u vrednosti od 1,5 milijardi evra, što govori o tome da naša ekonomija menja strukturu.

Podsetio je da Italija spada među najveće investitore u srpsku privredu - do sada su italijanske kompanije uložile oko tri milijarde evra i zaposlile jedan prosečan srpski grad, odnosno 26.000 radnika.

Dačić je kazao da je Srbija podsticajnim merama pružila podršku investicijama brojnih italijanskih kompanija i to će nastaviti da čini i ubuduće.

Kaže da se saradnja sa Italijom odvija na svim nivoima i mi smo zainteresovani da je dodatno produbljjemo i razvijamo sa italijanskim regionima, čemu doprinosi i Sporazum, koji su danas potpisali premijerka Ana Brnabić i predsednik regije Veneto Luka Zaja, o daljem razvoju saradnje u novim oblastima kao što su turizam, omladina i sport, savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije.

Pored toga, kako je dodao, na lokalnom nivou zbratimljeno je više srpskih i italijanskih gradova što predstavlja značajan društveni i ekonomski potencijal i pruža priliku za bliže upoznavanje naših naroda i razmenu lokalnih kultura.

"Na naše odnose upućuje geografska i kulturološka bliskost naših naroda, komplementarnost privrednih struktura i tradicionalno dobri poslovni odnosi. Srbija ima značajnu dijasporu u Italiji, koja doprinosi i vašoj i našoj ekonomiji i predstavlja još jedan most za saradnju. Bez rezerve mogu reći da Italija predstavlja jednog od naših najvećih evropskih prijatelja", zaključio je Dačić.

Izvor: Танјуг

DačićSrbijaItalija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva