:

:

TV Most

Foto: mfa.gov.rs

clock

Februar 21, 2020   13:59

0

61

Dačić i Čen Bo o strateškom partnerstvu i saradnji Kine i Srbije

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas ambasadora Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Čen Bo, koja mu je uručila čestitku povodom Sretenja, Dana državnosti Republike Srbije i prenela pozdrave državnog savetnika i ministra spoljnih poslova Narodne Republike Kine Vang Jia. 

 

Ambasador Čen je informisala o aktuelnoj situaciji u NR Kini, odnosno naporima koje kinesko rukovodstvo ulaže u cilju suzbijanja epidemije respiratorne infekcije korona virusa COVID - 19 u Kini, koji poslednjih dana pokazuje znake opadanja, sa sve manjim brojem novoobolelih slučajeva u celoj Kini, uključujući i provinciju Hubei. Obavestila je da, prema sadašnjim procenama, aktuelne mere protiv širenja virusa u Kini, neće imati negativnog uticaja na dalji ekonomski razvoj zemlje, odnosno da se očekuje brzi oporavak privrede. 
    
Ukazala je da kinesko rukovodstvo i posebno državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji visoko cene podršku koju zvaničnici Republike Srbije i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić lično pružaju NR Kini, što je još jedna potvrda izvanrednih odnosa dve zemlje. 

U tom smislu, ambasador Čen je uručila pisma zahvalnosti koja su premijer NR Kine Li Kećiang i državni savetnik i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji uputili PPV i MSP I. Dačiću povodom poruka solidarnosti i podrške koje im je uputio.     

PPV i MSP Ivica Dačić je, zahvalivši na informacijama i pismima kineskih zvaničnika, rekao da u Republici Srbiji sa velikom pažnjom i zabrinutošću pratimo razvoj u vezi sa aktuelnom epidemijom korona virusa. Naglasio je da smo uvereni da će Kina, uz ogromnu požrtvovanost kineskog rukovodstva i naroda čemu se divimo, uskoro uspeti da se izbori sa tim izazovom, te da aktuelne mere neće imati negativan uticaj na dalji ekonomski uspon Kine. Istakao je da  Srbija, iako mala država, pruža moralnu podršku prijateljskoj NR Kini, kao i da je u toku i organizacija upućivanja humanitarne pomoći, u skladu sa našim mogućnostima. Ponovio je spremnost da na poziv državnog savetnika i MIP Kine Vang Jia poseti Kinu u trenutku kada to bude odgovaralo kineskoj strani, kao znak solidarnosti i podrške prijateljskom narodu Kine u borbi sa ovim velikim izazovom.   

Izrazio je dalje zahvalnost na pomoći koju kineski državni organi i institucije pružaju našim diplomatsko konzularnim predstavništvima u Pekingu i Šangaju, posebno kada je reč o povratku četiri državljanina Srbije iz Vuhana, odnosno provincije Hubei, koji su se nakon boravka u karantinu u Francuskoj zdravi vratili u Srbiju 17. februara ove godine. 

Ambasador Čen je prenela posebnu zahvalnost kineskog rukovodstva i posebno DS i MIP Vang Jia lično na podršci R. Srbije pitanjima od suštinskog nacionalnog interesa za NR Kinu, uključujući i pitanje Sinđianga i Tajvana. Istovremeno je ponovila principijelnu podršku Kine suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti R. Srbije, na čemu je PPV i MSP posebno zahvalio.  

U razgovoru je istaknuto obostrano zadovoljstvo povodom izvanrednih političkih odnosa Srbije i Kine, koje karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo, kao i veoma uspešna saradnja Srbije i Kine u ekonomskoj i svim drugim oblastima.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Ivica DačićSrbijaČen BoKinasaradnja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva