:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 18, 2019   10:19

0

188

Dačić: Milion laži, istina jedna - albanska zastava iza Kurtija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je priča o zatrovanim kovertama jedna u nizu "klasičnih laži" Prištine, dok je, kako je naveo, istina samo jedna - albanska zastava koju u svom kabinetu drži Aljbin Kurti.

Na pitanje da je u slučaju navodno zatrovanih koverti izostala reakcija međunarodne zajednice, Dačić je rekao da "vrana vrani oči ne vadi" i podsetio na još neke laži Prištine, poput one da su 1999. govorili da je Srbija zatočila 100.000 ljudi na stadionu u Prištini i uhapsila albansku decu kako bi im uzela krv i dala našim vojnicima i policajcima.

"Milion laži, cela ta tvorevina je zasnovana na laži, a istina je samo jedna, ona stoji iza Kurtija, a to je albanska zastava. To je velikoalbanska politika", rekao je Dačić za TV Prva, povodom fotografije na kojoj su britanski ambasador Nikolas Abot i Aljbin kurti, u prostorijama Samoopredeljenja, a iza njih zastava Albanije.

Dačić je rekao da je sedeti ispred albanske zastave, zajedno sa Kurtijem, koji pretenduje da bude kosovski premijer, "klasičan akt podržavanja Velike Albanije".

"Razmišljam sledeći put kad dođe ambasador Velike Britanije da stavimo zastavu Republike Srpske", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je za njega značajnije to što američki ambasador nije želeo da se fotografiše ispred zastave Albanije u kabinetu Kurtija.

"To je mnogo značajnije nego ovi što su seli. Ovo što su seli nisu u toku šta se dešava u svetu. Oni blagonaklono gledaju na sve što uradi Priština. Nema problema, Srbija je dovoljno jaka da se odupre svemu", poručio je Dačić.

Zlatno doba za Prištinu je prošlo

Zlatno doba za Prištinu je prošlo, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a na opasku kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je Zajednica srpskih opština "mrtvo slovo na papiru" odgovara da je "takozvana nezavisnost Kosova mrtvo slovo na papiru".

Na pitanje da li je dolazak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Srbiju odgovor na američko nametanje u dijalogu Beograda i Prištine, Dačić za TV Prva kaže da nije, i da je ta poseta davno dogovorena.

"Ona je rezultat toga da Srbija i Rusija mnogo pažnje posvećuju važnim datumima iz naše istorije, kao što je oslobođenje Beograda. Ove godine je mini jubilej, 75 godina od oslobođenja Beograda. Tim povodom je ova poseta. Ona je samo kontinuitet naše strateške saradnje", rekao je Dačić.

Dačić je podsetio i da predstoji sastanak predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, kao i njegov sastanak sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, s kojim se, kako je naveo, čuo telefonom dva dana pre početka Generalne skupštine Interpola.

Dačić je rekao da je Lavrov ''''jasno iskazao podršku Srbiju" i zahvalio mu na podršci Rusije po pitanju KiM.

"Dok je Srbija jaka, dok se bori za svoje interese i ima ovakav pristup, jednostrani akti Kosova više nigde ne mogu da prođu. To kod njih izaziva bes. Zato su ljuti, ekstremni. Oni su navikli da im sve prolazi, ali zlatno doba za Prištinu je prošlo", poručio je Dačić.

Komentarišući to što je Kurti rekao da je Zajednica srpskih opština "mrtvo slovo na papiru", Dačić je rekao da je "takozvana nezavisnost Kosova mrtvo slovo na papiru" podsetivši da više od polovine zemalja UN ne priznaje nezavinost Kosovo i da Priština ne može da sakupi ni 70 glasova na raznim međunarodnim forumima.

"Kurti je do sada bio u opoziciji, kad ste u opoziciji lako je da govorite o svemu. Kada dođete na vlast, morate da imate jedan održivi pristup svim problemima. Ako je tako kao što kaže, ako nema Zajednice srpskih opština, onda nema ni Briselskog sporazuma, i onda Srbija treba da prouči šta to za nas znači", rekao je Dačić.

On je dodao i da je na našoj sceni bilo nekih političara, koji su trenutno u opoziciji, a koji su, obraćajući se domaćoj javnosti, oštro govorili, a suprotno postupali u razgovoru sa stranim diplomatama.

"Tako i Kurti, svima obećava da će ukinuti takse, da će biti konstruktivan, da će biti u dijalogu itd. Čekamo da se formira vlada, a nakon toga videćemo da li postoje preduslovi za nastavak dijaloga", rekao je Dačić.

Povodom najave Kurtija da će ukinuti takse, da traži reciprocitet u odnosima sa Beogradom i da se pominje čak i ratna odšteta, Dačić je rekao da su to sve gluposti i da bi, da je bilo pravde, Kurti bio u zatvoru.

Podsetivši na probleme između Severne Irske i Republike Irske oko Bregzita, Dačić je rekao da se ne suočava samo Srbja sa problemima teritorijalnog integriteta i suvereniteta, već ceo svet.

"Sve to podrazumeva da mora da postoji određeni pritisak kako bi se Priština dovela u red da bude spremna da razgovara. Ako ne želi, nema problema, mi ćemo nastaviti s našim političkim aktivnostima. Oni treba da shvate jednu stvar, a to je da sve manje država u svetu podržava Kosovo", poručio je Dačić.

Izvor: Танјуг

DačićKiMKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva