:

:

TV Most

Foto: Glas Srpske

clock

Oktobar 14, 2023   8:45

0

164

Dačić: Priština ne želi deeskalaciju, za održavanje izbora traže prvo peticiju građana

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da to što Priština za održavanje izbora na KiM traži prvo peticije, predstavlja opstrukciju i pokazatelj je da oni ne žele deeskalaciju.

Dačić je za RTS rekao da su Srbi poslušali savet i preporuku koji je dao predsednik Aleksandar Vučić upravo da bi se pokazalo da Srbija jeste za deeskalaciju i da ćemo tome doprineti.

Istakao je da bi bilo korisno da se izbori organizuju jer bi doneli stabilizaciju kada je reč o vlastima u četiri opštine jer neće biti albanskih kvazi gradonačenika i Srbi će moći da dolaze na posao.

Ukazao je da izbori na KiM neće rešiti celinu problema, pitanje formiranja ZSO niti jednostranih akata koje primenjuje Aljbin Kurti. 

Govoreći o teškoj situaciji u kojoj se nalaze Srbi na KiM, Dačić je ukazao da se Beograd trudi da maksimalno olakša život našim ljudima i obezbedi sve što je treba, ali da ima ograničenu mogućnost da reaguje u nečemu za šta je potrebno fizičko prisustvo na KiM.

"U tom smislu je veoma bitno da predstavnici međunarodne zajednice od jednog filozoriranja i teoretisanja o potrebi, kako oni kažu, očuvanja teritorijalnog integriteta Kosova, a pri tome se uopšte nisu zabrinuli i sve su učinili da naruše teritorijani integritet Srbije, znači iz jednog veštačkog hibrida koji su oni napravili, da se suoče sa rešavanjem osnovnih životnih pitanja upravo za građane iKiM koji su Srbi - kako će oni da žive, kako će da im se dostavlja roba, lekovi, kako će da idu u školu, kako će da se leče, kako da se zaštite od maltreiranja, ima li pravde za njih, ima li zakona koji se tamo poštuju, tako da to jesu ozbilja pitanja i to bi morao da bude deo dijaloga", istakao je Dačić. 

Ukazao je da je Srbija uvek konstruktivna i da hoće da učestvuje u dijalogu, ali je naglasio da mora da se krene od formiranja ZSO, a ne da se nastavi tamo dokle je Priština silom stigla i misli da to tako treba da ostane, dodajući da Aljbin Kurti pravi novu političku realnost na terenu.

Govoreći o predstojećoj sednici SB UN o KiM, Dačić je rekao da za sada nije zvanično raspravljano da ta sednica bude zatvorena, da su se čule takve ideje dok je Albanija bila predsedavajuća, a da je sada predsedavjući Brazil i objasnio da ako bi neko želeo tako nešto morao bi da dobije devet glasova od 15 da se sednica zatvori.

Dačić je rekao da ne bi čudilo ni da zemlje koje stalno zloupotrebljavaju to što se nalaze u SB da bi branile tzv. Kosovo, da pokušaju na sve načine da onemoguće predsednika Vučića da se to što on kaže čuje.

"Predsednik Vučić će odmah posle Kine krenuti za Njujork i ja ću biti tamo na toj sednici SB, kao deo delegacije, predsednik će govoriti", rekao je Dačić.

Naveo je da je noćas dobio informaciju da su Albanija i Velika Britanija za 18. zakazale tzv. neformalnu sednicu SB, to nisu sednice, nego kao tematske rasprave u nekim manje važnim salama, na temu seksualnog nasilja u konfliktima i da zovu Vjosu Osmani da ona drži uvodno izlaganje.

"To je još jedan primer zloupotrebe institucije SB UN", istakao je Dačić.

Izvor: T a n j u g

Ivica DačićKiMizborisever KosovaPriština

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva