:

:

TV Most

clock

Jun 01, 2021   8:07

0

142

Dačić: Rusija i Kina će morati da se uključe u dijalog

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić smatra da će Rusija i Kina, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, na kraju morati da se uključe u rešavanje kosovskog pitanja.

„Videli ste da postoji jedna opšta inflacija različitih ideja kada je reč o Kosovu i Metohiji, non-pejpera i svega ostaloga. Jedna konstanta će sigurno ostati, a to je da će se i dalje vršiti pritisak na Srbiju da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova kroz tu formulaciju tzv. međusobnog priznanja, što je za nas apsolutno neprihvatljivo", rekao je sinoć za Sputnjik Dačić koji boravi u poseti Rusiji.

Povodom spekulacije da SAD žele da dobiju svog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, on ocenjuje da će verovatno postojati i razne ideje u vezi sa raznim pregovaračima.

"Za sada se dijalog nastavlja u Briselu, ali će naravno konačnu verifikaciju svega toga, ako uopšte dođe do bilo kakvih pomaka, morati da da Savet bezbednosti UN, tako da na kraju će sve te države koje se pominju morati da budu uključene u konačnu verifikaciju tog sporazuma", navodi Dačić.

Lavrov posle razgovora sa Dačićem: Prihvatamo samo ono rešenje za KiM koje je za Srbiju prihvatljivo

Ruska Federacija prihvatiće rešenje za Kosovo i Metohiju koje za Srbiju bude prihvatljivo, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom sastanka sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem u Moskvi.

Ministar Lavrov još jednom je podvukao da će Ruska Federacija nastaviti da pruža podršku Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Tokom razgovora u prijatnoj i prijateljskoj atmosferi, sagovornici su izrazili spremnost da nastave da doprinose daljem razvoju strateških odnosa dve zemlje kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu, saopštila je Skupština Srbije.

Razgovarano je o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji u regionu, kao i dešavanjima na globalnoj političkoj sceni. Lavrov je informisao Dačića o predstojećem sastanku predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, u Ženevi.

Izvor: T a n j u g, Sputnjik

Ivica DačićKiMRusijaSergej Lavrov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva