:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2020   19:26

0

61

Dačić: Srbija se strpljivo zalaže za dijalog i primenu dogovora

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o radu Misije UN na Kosovu, rekao je da Srbija veoma ozbiljno i odgovorno pristupa dijalogu sa Prištinom koji traje već skoro deceniju.

Ivica Dačić je naglasio da je pre više od sedam godina, zajedno sa Hašimom Tačijem u Briselu, nakon teških pregovora i velikih ustupaka sa naše strane potpisao Briselski sporazum, a da je garant tog sporazuma bila Evropska unija, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar je naglasio da je u tom telu Priština obmanula, ne samo Beograd, već i Evropsku uniju, jer je nakon njegovog potpisivanja, odbila da ga sprovede i formira Zajednicu srpskih opština sa obrazloženjem da nije u skladu sa prištinskim ustavom.

"Mi godinama postavljamo Evropskoj uniji pitanje, koje sam i ovde postavljao više puta - da li uopšte možemo nazvati dijalogom i sporazumom nešto o čemu razgovaramo, dogovorimo se, potpišemo, a onda jedna strana kaže "mi nećemo sprovesti dogovoreno", ističe Dačić.

"Pitam vas i sad - šta bi se desilo da je Srbija odlučila da ne sprovede svoje obaveze? Da li biste imali strpljenja, razumevanja i izgovora kao što ih imate za predstavnike Prištine već više od sedam godina? Srbija je, i pored svega ovoga, strpljivo nastavila da se zalaže za dijalog i primenu dogovorenog, uz nadu da će i drugi uvideti koliku štetu čitavom procesu nanosi ovakvo neprihvatljivo ponašanje Prištine", navodi se u obraćanju ministra Dačića. 

"Ohrabruje insistiranje Lajčaka na sprovođenju sporazuma" 

Prema rečima ministra, ohrabruje to što je prošle nedelje, tokom posete Prištini, specijalni izaslanik Lajčak insistirao na punom sprovođenju postignutih sporazuma. 

Negativne reakcije Prištine na njegove izjave, međutim, govore o tome da tamo i dalje ne postoji politička volja neophodna za suštinski napredak u procesu dijaloga, " - kazao je Dačić.

Ministar je rekao da je i sporazum iz Vašingtona Priština počela da krši u delu koji se odnosi na jednogodišnji moratorijum na aktivnosti u vezi sa priznanjem samoproglašene nezavisnosti Kosova, tako što je nastavila da lobira za nova priznanja i na taj način urušava poverenje i obesmišljava dogovore postignute u dobroj veri. 

"U Izveštaju koji danas razmatramo, kao i u većini izveštaja od uspostavljanja UNMIK, izražena je zabrinutost zbog velikog broja incidenata koji su usmereni prema Srbima na Kosovu i Metohiji", naglasio je šef srpske diplomatije.

"Akti usmereni protiv srpske zajednice se nastavljaju"  

Dodaje da uprkos apelu na lokalne vlasti da brzo reaguju kako bi pronašli počinioce i javno obeshrabrili ovakve akte, za Srbe na Kosovu i Metohiji pravda je spora i nedostižna, a broj incidenata se ne smanjuje.

Ministar je rekao da čak i u vreme pandemije i dodatno otežanih uslova života akti usmereni protiv srpske zajednice se nastavljaju istim intenzitetom. 

Naveo je da je pre samo par nedelja u selu Donja Brnjica, nadomak Prištine, Albanac pucao na srpsku decu u dvorištu osnovne škole, a u selu Babin Most kod Obilića, pokušana je otmica srpske devojčice dok se vraćala iz škole. 

"Napadi na povratničke porodice nikada nisu ni prestajali. Da ne spominjem sve slučajeve paljenja kuća, krađa i zastrašivanja" - istakao je ministar.

Pokušaji Prištine da prekroji istoriju 

Ministar je akcenat dao i srpskoj kulturnoj i verskoj baštini na Kosovu i Metohiji, te je ukazao i na pokušaje Prištine da prekroji istoriju, negirajući da su srpske crkve na Kosovu i Metohiji zaista srpske.

Istakao je da je suvišno da ponavlja da je prisustvo UNMIK na Kosovu i Metohiji i dalje neophodno i da se očekuje da ova misija nastavi sa aktivnim sprovođenjem svog mandata, kao i da je podjednako važno i prisustvo EULEKS, zbog angažmana u oblasti vladavine prava i KFOR kao glavnog garanta bezbednosti.

"Razgovori koje smo nastavili u Briselu nisu laki, jer između nas i dalje postoje značajne razlike u pristupu, ali iskreno verujemo da je dijalog jedini mogući način da dugoročno rešimo naše probleme i obezbedimo bolje odnose, mir i stabilnost u regionu," rekao je ministar.

Šef srpske diplomatije svoje obraćanje zaključio je konstatacijom da smo početkom septembra načinili korak u dobrom smeru, kao i da je ekonomska saradnja važna za buduće političke dogovore, ali je naglasio i da je put do političke normalizacije dug.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva