:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 29, 2020   9:01

0

99

Dačić: Sukobi u Nagorno-Karabahu mogu biti upozorenje za sve u regionu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da se Srbija u sukobu Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu ne stavlja ni na čiju stranu, već da je cilj da se sukobi prekinu i da se svi vrate za pregovarački sto. Poručio je da to može da bude dobro upozorenje za sve u regionu koliko je malo vremena potrebno da se ponovo zapale neki stari sukobi i koliko je važno čuvati mir i stabilnost u čitavom regionu.

Ivica Dačić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da je sukob Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu dugogodišnji sukob i zamznuti konflikt.

"Tu već više od 20 godina postoje strani pregovarači, takozvana Minska grupa za koju su govorili da nema nikakvog uspeha niti se interesuje da dođe do nekog rešenja. Njima je u interesu da taj sukob traje što duže", rekao je Dačić i dodao da je sama ta činjenica dovela do toga da malo pomalo dođe do nekog incidenta.

Na pitanje zašto im je interesu da se ne reši sukob, Dačić kaže da time daju osnovu, suštinu i razlog svog daljeg opstanka. "Ako je na čelu neke grupe koja 20 godina radi i prima velike plate i dnevnice", dodao je Dačić.

Ukazao je da su i Jeremenija i Azerbejdžan naše prijateljske zemlje i prijateljski narodi.

"Mi, naravno, apelujemo na prekid neprijateljstava, da se što pre vrate svi mirovnim pregovorima, ta Minska grupa koja je formirana pre 20 godina to i ima za cilj", naglasio je Dačić.

Ukazao je da se ne stavljamo ni na jednu ni na drugu stranu i da nije reč o tome, nego da se što pre omogući da se sukobi prekinu i da se svi vrate za pregovarački sto.

"Ovo može da bude dobro upozorenje za sve u regionu koliko je malo vremena potrebno da se ponovo zapale neki stari sukobi i koliko je važno čuvati mir i stabilnost u čitavom regionu", poručio je Dačić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva