:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Septembar 05, 2021   19:43

0

173

Dačić: Uhapsiti Čanka i zabraniti mu ulazak u Crnu Goru

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi predložio hapšenje predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodina Nenada Čanka, koji je, kako je naveo, otišao u Crnu Goru da podstice nemire.

Dačić je za TV Pink rekao i da Čanku treba zabraniti ulazak u Crnu Goru.

"On je stranac koji je otišao tamo da podstiče nemire", rekao je Dačić.

Kako je naveo, Čanak je otišao u Crnu Goru da podbunjuje i ruši ustavni poredak Crne Gore.

"To je njegov pokušaj da se profiliše pred izbore", ocenio je predsednik Skupštine Srbije.

Foto: Sputnik/Dejan Simić

Komentarišući dešavanja u Crnoj Gori povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, Dačić je rekao da je malo događaja u crnogorskoj istoriji koji su ostali upamćeni po nekom nečoveštvu jer se, kako je naglasio, Crna Gora diči čojstvom i junaštvom.

"Ovakvi dogadaji su retkost. Ustoličenje mitropolita je vekovima bilo na tom mestu. Tu su stolovale sve crnogorske vladike i mitropolite. Jaonikije kao ni Amfiohije nisu sveštenici SPC koji su došli iz nekih drugih krajeva, gde žive Srbi. To je crkva građana Crne Gore", rekao je Dačić.

On je ocenio da ovi događaji imaju malo veze sa religijom, a više sa unutrašnjim političkim zbivanjima.

Dačić je rekao i da se predsednik Crne Gore Milo Ðukanović sada koristi metodama koje kritikovao kada je došao na vlast.

U tom kontekstu podsetio je da je Ðukanović na vlast došao sa prosrpskom retorikom i da je tada govorio da je ponosan na srpsko poreklo i crnogorsko državljanstvo.

Sada, kako je naveo, aktuelne događaje upotrebljava za svoju politiku, plašeći narod od navodne opasnosti koja dolazi od SPC i srpskog naroda, što dovodi do destabilizacije.

Dačić je ocenio da je SPC pokazala nepokolebljivost u veri i odlučnost da ustoličenje bude na Cetinju.

"Ona bi pogazila svoje principe da nije bilo tu", rekao je Dačić.

Dačić je ocenio da je sve što se dogodilo "nešto čime se Crna Gora neće ponositi, već čime će se stideti".

Prenoseći utiske o situaciji na Cetinju, gde je održano ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, Čanak je krivicu za sukobe u tom gradu prebacio na policiju, tvrdeći da demonstranti nisu pribelgli sili.

"Od ulice do ulice je bačen suzavac. Policija je upotrebila oružje, korišćeni su gumeni meci, jednom čoveku je izgorelo lice. To je trenutna situacija", kazao je ranije Čanak, koji je boravio na Cetinju.

Čanak: Dačić je taj koga treba uhapsiti

Lider LSV Nenad Čanak kaže da je Dačić taj koga treba uhapsiti, komentarišući tako izjavu predsednika Narodne skupštine da Čanka treba uhapsiti zbog toga što je otišao u Crnu Goru da širi nemire.

Čanak objašnjava da Ivicu Dačića treba uhapsiti i to prilikom ulaska u Crnu Goru, jer "širi ideologiju koja je tu zemlju dovela u poziciju da joj se dešavaju nemiri".

U izjavi za "Danas", Čanak kaže da Dačić ima pravo na svoje mišljenje i dodaje da misli da bi sadašnjem predsedniku Narodne skupštine trebalo zabraniti bavljenje politikom.

"Lično sam mislio da Dačiću treba zabraniti bavljene politikom 2000. po osnovu lutracije i njegovog političkog angažmana do 2000. godine. Međutim, to nije naišlo na razumevanje i taj čovek se nesmetano bavi politikom 21 godinu", prokomentarisao je Čanak Dačićevu izjavu.

Govoreći o daljim odnosima Srbije i Crne Gore nakon ustoličenja i nemira, Čanak smatra da to nije najava dobrih odnosa.

"Oni će biti sve komplikovaniji jer se sve spustilo na nivo građanina. Da li mislite da će neko zaboraviti bacanje suzavca, šok-bombi i pucanje gumenim mecima na narod", rekao je Čanak.

On je podržao protest dela građana protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u manastiru na Cetinju, a Joanikijevo ustoličenje nazvao sramotnim.

"Ustoličenje Joanikijevo je potpuno sramotno. Doći vojnim helikopterom i s dugim cevima, to nijedan pošten čovek ne bi sebi dozvolio. Ne znam zašto je to Joanikije dozvolio i uradio", pita se Čanak.

Kaže i da je jutrošnje postupanje policije bilo neverovanto i da su oni, kako navodi, "bez ikakvog razloga i povoda" počeli da bacaju suzavac i šok-bombe na ljude i pucaju gumenim mecima.

"Došlo je do toga da je neko slagao da je bačen Molotovljev koktel na policiju. To nije istina. Ako je bačen molim vas da mi pokažete gde je gašeno to od Molotovljevog koktela. To je laž koja se plasira da bi se opravdala potpuno neopravdana upotreba sile", tvrdi je Čanak.

Izvor: Танјуг

DačićČanakCetinje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva