:

:

TV Most

Foto: mfa.gov.rs

clock

Februar 23, 2020   18:05

0

72

Dačić: Ukidanje taksi i nastavak dijaloga u interesu svih

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je nadu da će Priština čim pre ukinuti takse, koje je uvela novembra 2018. godine na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

Dačić je rekao da Srbija želi da se takse što pre ukinu da bi se nastavio dijalog.

"Nastavak dijaloga je u interesu svih, ne samo Beograda, već i Prištine", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu lidera Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafe da bi trebalo ukinuti takse bez reciprociteta.

Dačić kaže da ta izjava pokazuje da u Prištini ima različitih pristupa - od Mustafinog do onih koji smatraju da takse ne bi trebalo ukinuti, a neki, ističe, "traže novi alibi" zašto da ne ukinu takse.

Primetio je da je pitanje ukidanja taksi bilo aktuelno proteklih dana, te da su se o tome oglašavali američki, nemački, francuski zvaničnici, kao i zvaničnici EU.

"Neki od njih su se direktno osvrnuli na ideju Aljbina Kurtija da bi trebalo da se uvede princip reciprociteta, a da ni on sam ne zna šta to znači. Intencija je da se bezuslovno ukinu takse i da se time ponovo pokrene dijalog", zaključio je Dačić. 

Albanija je Kosovo predstavila u skladu sa pravilima


Šef srpske diplomatije kaže da je označavanje Kosova sa zvezdicom i fusnotom na regionalnim skupovima dogovoreno između Beograda i Prištine pre nego što se počelo sa dijalogom na visokom nivou, a navođenje Kosova bez zvezdice bilo bi kršenje tog dogovora.

Dačić je tako prokomentarisao to što je na jedom skupu u Albaniji samoproglašena država Kosovo označena sa zvezdicom i fusnotu, a to je naišlo na osporavanje u prištinskim medijima, uz navođenje da je učinjeno onako kako Srbija želi.

"Albanija se ponašala u skladu sa pravilima, kako se ponaša Evropska unija i kako se organizuju skupovi u okviru regionalnog predstavljanja. To je u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine postignutom pre nego što je započet dijalog na visokom nivou", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je ukazao i da Španija pažljivo gleda na svakom skupu kako je Kosovo označeno u dokumentima ili na forumima, dodajući da, ako uvidi da nije označeno po pravilima, uvek izražava protest.

Izvor: RTS

Ivica DačićKosovotakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva