:

:

TV Most

clock

Mart 26, 2023   12:55

0

111

Dačić: Za Srbiju najvažnije da sačuva suverenitet, ne očekujem da EU i SAD promene stav

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je kao građanin i kao član Vlade zadovoljan kako Srbiju u teškim razgovorima sa Prištinom zastupa predsednik Aleksandar Vučić jer, kako navodi, vrlo dobro zna iz mnogih razgovora u kojima je učestvovao koliko je to "đavolski teško".

Dačić kaže da je za Srbiju svih ovih godina jedino važno da sačuva suverenitet i teritorijalni integritet.

“Svih ovih godina se vodi teška borba za odbranu onoga što je za nas najvažnije, a to je naš suverenitet i teritorijalni integritet. To što su ovde dogovore dočekali na nož neki iz opozicije, to najmanje treba da nam bude neko merilo da li smo uradili dobru stvar ili nismo. Ti ljudi su odavno izgubili svaku vezu sa interesima Srbije, jer jedino što ih zanima jeste da sve propadne, da bi im se ukazala neka nada da dođu na vlast. Svako od njih, koji ne silaze sa televizija, bio je u prilici da uradi nešto za Srbiju i za KiM kao njen deo. I šta su uradili? Bežali su od problema, čak su direktno radili na štetu Srbije. Svako od njih je u svoje vreme trebalo da radi ovo što Vučić sada radi, ali nije imao petlju za to, ni odgovornost prema svojoj zemlji”, kaže Dačić u intervjuu za Kurir.

Dačić ističe da ne očekuje da SAD i EU promene svoj stav jer su priznale Kosovo, ali je dobro to što su promenile stav prema samom problemu.

“Niko od njih neće da promeni svoj stav o KiM, bilo bi glupo da mi to očekujemo od Amerike, Nemačke, Francuske ili bilo koga na Zapadu ko je priznao Kosovo. Oni menjaju odnos prema problemu, to je dobro i korisno za Srbiju. Mi smo ih naterali da promene svoj odnos prema problemu zato što smo imali jaku argumentaciju, zato što smo bili uporni, strpljivi i, što je najvažnije, govorili smo im direktno koji su naši stavovi, to ponavljali bezbroj puta i nikada nismo pokušavali da jedno pričamo njima, a drugo našim građanima. S nama su načisto, nije ni njima lako sa nama, ali oni to poštuju. To ima efekta, jer Srbija je, za razliku od vlade u Prištini, sve vreme ozbiljan i odgovoran učesnik u razgovorima. Kada smo doveli do takve situacije, onda se i na nas gleda drugačije, poštovanje je veliko i zato smo u poziciji da ostvarimo svoje interese, a to je jedino važno”, dodaje on.

Dačić ističe da Srbija ima jake argumente i stav da Kosovo ne treba da ima stolicu u UN.

“Sve što možemo sada ulažemo u to da izdejstvujemo najbolja rešenja za Srbiju i za naš narod na KiM. Ne želimo bilo čim da ometemo taj cilj. U ovom trenutku ubedljiva većina od 106 članica UN ne priznaje Kosovo kao državu, 84 ga priznaju, a tri države nemaju jasan stav. To je naš jak argument u razgovorima, naročito kao pokazatelj opravdanosti našeg stava da Priština ne treba da ima stolicu u UN”, smatra Dačić.

Na pitanje koliko teško je bilo sve ovo vreme odolevati pritiscima u vezi sa neuvođenjem sankcija Rusiji, Dačić kaže da Srbija štiti svoje interese a to je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

“To je naš principijelni stav i stav Saveta za nacionalnu bezbednost, utvrđen još prošle godine. Srbija bez presedana poštuje principe međunarodnog prava, odnosno teritorijalni integritet i suverenitet svake države, tako i Ukrajine, ali ne uvodimo sankcije Rusiji zbog svojih interesa, koji su, između ostalog, i zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, kaže on.

Dodaje da su odnosi SNS i SPS na najvišem nivou.

“Odnosi naše dve partije su na najvišem nivou, kako to i dolikuje dvema najvećim partijama i u vladajućem bloku i uopšte na političkoj sceni. Mi smo odgovorni ljudi, Vučić i ja smo dugo u politici i njom se odgovorno bavimo. Radimo zajedno svakog dana na vrlo važnim poslovima za našu državu i građane”, zaključio je Dačić.

Izvor: Kosovo online/Kurir

KiMDačićZSOEUSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva