:

:

TV Most

clock

Novembar 23, 2023   20:36

0

76

Dačić: Zagreb odbio da na upozorenja i dokaze povuče svog diplomatu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naglasio je večeras da je Srbija proglasila personom non grata hrvatskog diplomatu zbog grubog kršenja Bečke konvencije i bavljenja stvarima koje nisu posao diplomate, i dodao da je Zagreb, uz dokaze, upozoren na njegovo ponašanje te da nije učinjeno ništa po tom pitanju.

"On nije predstavnik obaveštajne službe već diplomata i ne može da se bavi ničim drugim osim diplomatskim poslovima. To su dokumentovana saznanja, dokazane tvrdnje i činjenice o kojima je Hrvatska strana upoznata pre određenog vremena i kako je to za očekivati, trebalo je da sami preduzmu određene korake, ali nisu", naglasio je Dačić na pitanje novinara vezano za komentare iz Zagreba da nisu dobili objašnjenje Beograda zašto je njihov diplomata proglašen za personu non grata.

Dačić je naglasio da je Beograd to učinio jer je Zagreb odbio da povuče svog diplomatu.

"Pošto su odbili da sami to da učine i povuku svog diplomatu, jer je prekršio diplomatsku Bečku konvenciju proglasili smo ga za personu non grata", rekao je Dačić i naglasio da to sve govori da ne bude dileme da Zagreb nije informisan na vreme.

Takođe je dodao da je važno da se zna, da nije, iako može da izgleda, reč o reciprocitetu.

"Ovde nije reč o reciprocitetu, već o tome da je neko prekršio Bečku konvenciju. Naš diplomata je otišao u septembru u Zagreb, ne verujem i da je hteo da je imao vremena da uradi nešto na tom planu jer se nije bavio tim poslovima već konzularnim", rekao je šef srpske diplomatije i dodao da bi voleo da Zagreb MSP dostavi konkretne dokaze kao što je Beograd njima dostavio vezano za aktivnosti diplomate koju je proglašen personom non grata.

Ministar je ponovio da je jedno diplomatski posao, a drugo kršenje Bečke konvencije, i bavljenje drugim poslovima koji nisu diplomatski.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

DačićHrvatska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva