:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2020   12:01

0

30

Dačić: Zajedničko delovanje neophodno u borbi protiv kovida

Srbija je u borbi sa korona virusom uložila sve svoje napore da zaštiti živote svojih građana, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i dodao da merama koje preduzima želi da pruži svoj puni doprinos globalnoj borbi sa pandemijom.

 

"Uvereni smo da je naše zajedničko i solidarno delovanje jedini način da se izborimo sa pandemijom, kao i globalnom pretnjom koja ne priznaje državne granice”, rekao je Dačić na onlajn sednici Saveta i 13. plenarnoj sednici Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti.
Dačić je primetio da se sednica održava u vanrednim uslovima i u vremenu velikih izazova, kao i da ohrabruje snažna svest da je za borbu protiv pandemije, kao i suočavanje sa svim izazovima neophodno zajedničko delovanje.
On je zahvalio na pomoći koja je pružena Srbiji, posebno vojnim lekarima i pripadnicima specijalizovane službe ABHO ruske armije na planu humanitarne saradnje, zaštite stanovništva i istakao spremnost za njen nastavak u cilju efikasnijeg suočavanja sa ovim globalnim izazovom.
Dačić je ovom prilikom istakao i da pozdravlja saradnju sa državama koje se zalažu za poštovanje principa međunarodnog prava poput principa teritorijalnog suvereniteta i integriteta države, odnosno očuvanja nezavisnosti država.
"Veoma cenimo i istinski smo zahvalni na poziciji država članica Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti na kontinuiranoj i principijelnoj podršci u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, odnosno na poštovanju univerzalnih principa međunarodnog prava”, istakao je predsednik Narodne skupštine.
Dačić je podsetio da Srbija ima tradicionalno prijateljske odnose sa svim članicama ODKB - Ruskom Federacijom, Belorusijom, Jermenijom, Kazahstanom, Kirgistanom i Tadžikistanom, a da kroz saradnju u ODKB ima priliku da ih dodatno ojača. "Zbog toga mi je veliko zadovoljstvo da učestvujem na sednici Saveta i trinaestoj plenarnoj sednici Parlamentarne skupštine Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti”, rekao je Dačić.
On je takođe naveo da Narodna skupština ima status posmatrača u Parlamentarnoj skupštini Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti čija će delegacija, kako kaže, uvek nastojati da pruži poseban doprinos radu Parlamentarne skupštine ODKB.
“Nastavak naše saradnje i na ovaj način, uvažavajući teške okolnosti, jasno svedoči o prepoznavanju njenog značaja”, rekao je Dačić.
On je dodao da Srbija, politikom vojne neutralnosti i spremnošću da aktivno učestvuje u radu ODKB na delu potvrđuje suverenost i nezavisnost svoje međunarodne pozicije, koja je utemeljena na principijelnoj politici, koja prioritetno polazi od interesa Srbije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva