:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Avgust 06, 2022   8:02

0

94

Dan rudara, bezbednost na radu najveći problem

Rudari Srbije u znak sećanja na pobunu rudara u senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine danas obeležavaju svoj praznik, a kako navode iz Samostalnog sindikata metalaca Srbije najveći problem rudara je bezbednost na radu.

Predsednik ovog sindikata Zoran Marković za Tanjug navodi da u Srbiji trenutno radi oko 30.000 rudara.

"To je manje nego nekada ranije, jer je ova delatnost modernizovana pa je smanjen broj izvršilaca u odnosu na vreme kada je sve rađeno ručno. Tehnologija je uzela svoj danak u rudarenju ali je najveći problem a reč je o bezbednosti na radu, ostao", kaže on.

Zato se sindikalne organizacije najviše bore za poboljšanje bezbednosti, a zatim i za adekvatne zarade, koje prema rečima Markovića, praktično nikada nisu dovoljne s obzirom na to o koliko teškom poslu se radi.

"Moramo da se izborimo da uslovi budu takvi da više ne govorimo čuveno rudarsko srećno‚ nego da rad u rudnicima stvarno bude bezbedan", naglašava Marković i podseća da je i ove godine u rudniku Soko izgubljeno osam ljudskih života.

Prema njegovim rečima, jedan od preduslova za bezbednijie uslove jeste i stalna modernizacija, koja istina smanjuje broj neposrednih izvršilaca ali je i način da se zaštite zdravlje i životi rudara.

"Sada, pri ovim vrućinama, u drobilicama i drugim rudarskim mašinama, gde neretko nema klima uređaja temperatura pređe i 45 stepeni", navodi Marković.

Osim bezbednosti na radu i adekvatnih plata sindikat se baš kao i država zalaže i za tzv. zelene rudnike, što podrazumeva da koliko se kopa da se toliko i sadi drveća, kako bi se površine ozelenele i stvorilo zdravije okruženje za rad.

Sindikat metalaca će povodom Dana rudara Srbije na svečanosti u Majdanpeku danas u podne za osam najboljih rudara iz četiri rudnika uručiti ručne satove kao mali znak pažnje za njihov trud i zalaganje.

Praznik će danas u rudarskom Boru biti obeležen nizom izložbi i manifestacija u organizaciji kompanije Ziđin i Grada Bora.

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović prisustvovaće danas prvoj sednici Skupštine Komore rudarskih i geoloških inženjera Srbije. Rudarstvo u Srbiji će osnivanjem Komore rudarskih i geoloških inženjera prvi put imati svoju strukovnu organizaciju.

Dan rudara se obeležava 6. avgusta u znak sećanja na 1903. godinu i štrajkove u Senjskim rudnicima, kada su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, skraćeno radno vreme i besplatno ulje za lampe. 

Vučić čestitao Dan rudara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan rudara na Instagram nalogu "budućnostsrbjeav".

"Čestitam vam Dan rudara sa neizmernom zahvalnošću za vaš neumorni rad kojim na najbolji način svakodnevno doprinosite napretku Srbije i životu naših građana. Vaša časna profesija zahteva ljude posebnog kova, ljude istrajne i hrabre, spremne da svakog dana ulažu ogroman napor i preuzimaju velike odgovornosti. Srbija vam je na tome zahvalna i posebno ponosna na vaše rezultate", napisao je Vučić.

On je rudarima poželeo dobro zdravlje i uspeh u svakom poduhvatu, uz tradicionalni rudarski pozdrav "Srećno!".

Izvor: T a n j u g, RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva