:

:

TV Most

Foto: FPN

clock

April 04, 2020   8:46

0

29

Danas je Dan studenata Univerziteta u Beogradu

Danas se obeležava Dan studenata Univerziteta u Beogradu.

 

 

Tim povodom, Studentski parlament UB saopštio je da će ove godine predstavnici studenata imati razne akcije na svojim fakultetima kao što su društvene igre, organizovanje volontiranja, predstavljanje nekih eksperimenata...

"Želeći da zajedno sa svojim kolegama provedemo bar svoj dan, došli smo na ideju da organizujemo ovakve događaje, kako bismo se svi ponovo okupili, samo ove godine umesto na klupama i tribinama uz neki koncert, putem društvenih mreža", navodi se u saopštenju SPUB.

Student-prorektor Jagoš Stojanović čestitao je Dan studenata svim studentima i onima koji se i dalje tako osećaju i zahvalio kolegama koji su u prvim frontovima borbe protiv zaraze koronavirusom.

"Hiljade studenata pomaže koliko može, volontira, dostavlja hranu i potrebne stvari onima koji nisu u mogućnosti da ih nabave, prave vizire, maske i rade na stvaranju 'prvog srpskog respiratora'", kazao je Stojanović, navodi se u saopštenju.

Dan studenata obeležava se 4. aprila, u znak sećanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali na taj dan 1936. godine.

Tada je u protestu ispred Patološkog instituta Medicinskog fakulteta ubijen 25-godišnji Žarko Marinović, student prava.

Štrajk studenata trajao je od 3. do 28. aprila 1936. godine u Beogradu, a kao rezultat povučena je odluka o zavođenju policije na Univerzitetu, smenjen rektor Vladimir Ćorović i za novog izabran Dragoslav Jovanović.

Izvor: T a n j u g, TV Most

Dan studenataUniverzitet u Beogradu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva