:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 03, 2023   9:21

0

105

Dejan Ristić: Prisustvom ministarke Popović poručeno da je Jasenovac mesto koje traži pravdu

U Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu služena je liturgija i održano molitveno okupljanje i centralno obeležavanje Svetih novomučenika jasenovačkih. Liturgiji je prisustvovala i ministarka pravde Maja Popović, kao lični izaslanik predsednika Republike. Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić kaže za RTS da njeno prisustvo poručuje da je Jasenovac mesto koje traži pravdu.

 

Kao izaslanica predsednika Srbije, liturgiji u Jasenovcu prisustvovala je ministarka pravde Maja Popović, koja je prvi srpski državni zvaničnik koji u zvaničnom svojstvu dolazi u Jasenovac, od 1945. godine. 

Ona je poručila da strašni zločini i nepočinstva koja su se desila prema nedužnim jasenovačkim žrtvama, obavezuju da u sebi, u sebi iskorenimo mržnju i zlo.

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić rekao je da su izuzetno pozitivna reagovanja na prisustvo ministarke u Jasenovcu.

"Upravo ta poruka, izbor da ministar pravde Srbije bude prvi srpski zvaničnik, koji će nakon 1945. godine posetiti Jasenovac u zvaničnom kapacitetu svoje funkcije, jeste poruka da to mesto traži pravdu. Da traži i ljudsku i istorijsku i božansku i svaku drugu pravdu", rekao je Ristić.

Ističe i da je jučerašnji događaj bio najposećeniji do sada za ovaj praznik i da mu je prisustvovao veliki broj stranih zvaničnika, Srba iz regiona i dijaspore, veliki broj istaknutih ličnosti iz oblasti kulture, nauke, prosvete, umetnosti, iz javnog života, veliki broj medija.

"Tako da su Sveti novomučenici jasenovački zaista zaživeli u našem narodu i ti prvi septembarski dani kada se obeležava taj crkveni praznik, polako ulazi u našu svest kao onaj segment molitvenog sećanja na sve naše žrtve postradale u Jasenovcu pored onog ljudskog, naučnog, zvaničnog, državnog, a to je 22. april, kada naša država obeležava nacionalni dan sećanja na žrtve genocida", rekao je Ristić.

Izvor: RTS

Dejan RistićJasenovacMaja PopovićMuzej žrtava genocida
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva