:

:

TV Most

clock

Decembar 27, 2019   16:20

0

289

Demokratski front: U parlamentu sproveden državni udar, demonstrirana antipravoslavna koalicija

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević ocenio je da je u Skupštini Crne Gore kasno sinoć sproveden državni udar, jer se, kako je rekao, ni u jednom parlamentu problemi ne rešavaju brutalnim hapšenjem poslanika.

"Juče se desio presedan da policija upadne u parlament. To je bio direktni pokušaj i realizacija državnog udara. Sve konflikte u parlamentu rešava parlament kroz svoje unutrašnje kontrole, samo u Crnoj Gori to rešava policija brutalnim hapšenjem i privođenjem. U parlamentu je sproveden pravi državni udar, policijskom huntom se rešavaju problemi u parlamentu", poručio je Medojević.

On je na hitnoj konferenciji za novinare izrazio "oštar protest" zbog, kako je rekao, prebijanja građana i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Juče smo branili temeljne vrednosti Crne Gore, odnos prema Mitropoliji, odnos prema našoj prošlosti i odnos prema našoj budućnosti. Juče nismo napravili nikakav incident, obećali smo DPS da im nećemo dozvoliti da izglasaju ovaj sramni, dubokoanticrnogorski zakon", rekao je Medojević.

Na političkoj sceni Crne Gore, kako je rekao, juče je demonstrirana antipravoslavna koalicija. Poručio je i da se u Crnoj Gori na silu ne može uspostavljati novi identitet.

"Crna Gora je stara država, sa starom tradicijom. Niko sa pendrecima i maricama ne može uterivati novi identitet. Nastavićemo da se borimo", rekao je Medojević.

Saopštio je da će ubrzo krenuti u političke konsultacije kako dalje postupati i artikulisati, kako je saopštio, ogromno nezadovoljstvo građana Crne Gore.

Poslanik DF Slaven Radunović zahvalio se crnogorskom predsedniku Milu Đukanović koji je, kako je rekao, uspeo da ujedini pravoslavni narod u Crnoj Gori.

"Mislim da je zagrizao zalogaj koji neće moći da proguta. Ustvari, mi mu obećavamo da će tako da bude, nikad mu taj zalogaj kroz grlo neće proći", istakao je Radunović.

On nije mogao detaljnije da govori o planovima DF za naredni period jer bi to, navodi on, u ovakvoj Crnoj Gori bilo politički naivno.

Medojević je oštro protestovao zbog, kako je naveo, "prebijanja i maltretiranja građana i sveštenstva, a posebno vladike Metodija".

"Mi smo juče branili čast i obraz prave CG i ponosni smo na sve sto smo uradili. Bez obzira na političke razlike, odnos prema mitropoliji je odnos prema temeljima, prošlosti i budućnosti. Juče nismo napravili nikakav incident, obećali smo da nećemo dozvoliti da se izglasa ovaj sramni zakon. Juče je bila viđena ozbiljna antipravoslavna opozicija koja je krenula i udarila ne samo na mitropoliju nego na identitet i tradiciju", rekao je Medojević.

Zahvalan je, kazao je, hrabrim ljudima širom CG koji su spremni da iskažu bunt protiv "antipravoslavnog režima".

"Na silu se u CG ne može uspostavljati novi identitet. Naši koreni su duboki i ne može se sa pendrecima i maricama uterivati novi identitet. Nastavićemo da se borimo. Uvek imamo plan. Očekujemo da će Mandić, Knežević i Zogović biti pušteni ubrzo na slobodu", poručio je Medojević.

Poslanik DF, Slaven Radunović, istakao je da mogu da zahvale Đukanoviću što je ujedinio prvoslavnu Crnu Goru.

"Možemo da zahvalimo Đukanoviću što je ujedinio pravoslavnu Crnu Goru. Što se tiče planova, dogovorićemo se sa MCP. Pratićemo ovu situaciju, znamo kako nas prisluškuju, stalno prate... Đukanović je oboleo, ne može da shvati da postoje ljudi koji ne misle kao on. Ovo je odbrana CG. Došli smo do situacije da se Njegoš ne izučava u školama... Đukanović živi tako što CG stalno drži u nekom vidu rata između dve neke Crne Gore. Mi se konsultujemo sa svim važnim srpskim adresama i osećamo se delom srpskog naroda, de god da žive", rekao je Radunović.

Bečić: Vlast sprovodi autokratiju i diktaturu

I Demokratska Crna Gora najoštrije je osudila nasilnički način usvajanja neustavnog Zakona o slobodi veroispovesti. Lider partije Aleksa Bečić osudio je i, kako navodi, kukavičko postupanje crnogorskih vlasti u svim fazama jučerašnjeg dana.

"Posebno se u moru kukavičkih postupanja crnogorske vlasti, gnušamo od saznanja da je primenjena sila i prema sveštenstvu i monaštvu, a posebno prema jednom od najistaknutijih crkvenih velikodostojnika, episkopu Metodiju", naveo je Bečić.

Demokratska Crna Gora, njeni funkcioneri i članovi, kako poručuje Bečić, su u svim prethodnim danima, kao i uvek bili sa narodom Crne Gore svih vera i nacija.

"Pokazalo se da je naša odluka da napustimo Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva bila ispravna. Pokazalo se i da je naše stanovište verskih velikodostojnika, da treba bojkotovati rad parlamenta, čuvati građanski mir i međuverski sklad i ne davati legitimitet ovakvim bezumnim naumima bilo ispravno, jer ova vlast želi samo da simulira demokratiju, a da u osnovi sprovodi autokratiju i diktaturu", poručio je Bečić.

Ponovio je da su predlozi Demokrata bojkot Parlamenta, bojkot izbora od celokupne opozicije, do izmena Zakona o slobodi veroispovesti, kao i stavljanje tačke na međuverske i međunacionalne podele.

"Oni neka pokušaju da uvedu jednopartizam, a mi ćemo u odnosu na to pripremiti jak i energičan demokratski odgovor kakav i zaslužuju", poručio je Bečić.

Lekić: Incident planski izazvala vlast

Predsednik opoziciono DEMOS-a, Miodrag Lekić, poručuje da ne bi bilo dobro da suština i način izglasavanja Zakona o slobodi verospovijesti ostane u senci incidenta koji je, kako je kazao za osudu, iako su ga, kako kaže, vlasti planski izazvale.

"Naime, juče u uslovima okupacije Podgorice i blokiranih puteva širom Crne Gore glasanjem u Skupštini u dva sata posle ponoći pobedilo sveštenstvo. Zapravo, sekularno sveštenstvo iz DPS-a sa partnerima iz trgovačkog koalicionog društva", kazao je Lekić.

Lekić smatra da je, kako kaže, plan Mila Đukanovića na prvi pogled uspeo.

"Ne toliko sa zakonom eksplozivnog punjenja koji je ostao haotičan u spornim članovima. Partijski predsednik države je uspeo u proizvodnji haosa. Sa jasnom političkom funkcijom. Staviti u drugi plan korupcionaške afere samog DPS-a i Đukanovića o 'koverti' i drugim aferama, stambenu korupciju, izostanak ekonomskih i pravosudnih reformi, zaustavljanje evropskih integracija i definitivno neusvajanje izbornih zakona", navodi se u saopštenju.

Ocenjuje da je Đukanović, "sada u najnovijem nacionalnom i crkvenom stanju, ponovo podelio i provocirao crnogorske građane, ovoga puta uz reakcije i nemire duž cele Crne Gore".

"Konačno, Đukanović je najavio novo političko tržište kao centralno mesto evroatlantske Crne Gore u izbornoj 2020. godini. A to je tržište ljudskih duša i zemaljskih dana crkvene imovine", kazao je Lekić.

On smatra da na, kako je kazao, sve ove manipulacije treba odgovoriti širokim, osmišljenim građanskim buntom za istinsku demokratizaciju Crne Gore.

"Demos ostaje aktivni promoter i dio tog građanskog bunta", zaključio je Lekić, prenela je RTCG.

Danilović: DPS hoće da pokaže da je pobeđena i crkva

Predsednik stranke Ujedinjena Crna Gora Goran Danilović ocenio je da je zakonski rok od godinu dana u kojem će verski objekti i zemljište biti uknjiženi na državu ukoliko verska zajednica ne dokaže vlasništvo - "predizborni" i da je reč o procesu u kojem vladajuća DPS treba da pokaže da je "pobeđena i crkva".

"DPS i njena vlada je to uradila smišljeno, rok je predizborni. Oni suštinski hoće da sve vreme kampanje, koja je odavno počela, ukažu na proces u kojem će njihovi glasači imati privid da je pobeđena i crkva, da je zaokružen sistem i da se to sa skupova saopštava", rekao je Danilović za Tanjug.

Kako kaže, građanima treba objasniti da je suštinska namera DPS još jedan četvorogodišnji mandat.

Danilović nije iznenađen jučerašnjim događima u crnogorskom parlamentu, jer, kako kaže, ne može da se računa na dobru nameru vlasti ako je i do sada nije bilo ni u naznakama.

"Ne mislim da postoji neko ko je iznenađen svim onim što se dešavalo juče. Mislim da je bilo vrlo mudro sto je iz naše Mitropolije stigao apel da ne učinimo ništa što bi moglo naneti štetu crkvi", rekao je on.

On je ocenio da se juče nije pokazala snaga neke politički ideje, ali jeste države, međutim, pita se prema kome.

"Svi smo znali da su policajci naoružani jači od poslanika. To ne treba proveravati. Znamo da je i u propalim sistemima u kojima ne funkcioniše najfunkcionalniji deo društva policija i da je uvek jača od naoružanog naroda", istakao je Danilović.

Navodi da je narod sinoć pokazao snagu i zrelost i nije, kako kaže, naseo budući da veruje da bi se i njima "pokazali zubi" da su reagovali drugačije.

"Iako je premijer obećao da niko ne sme nikoga fizički maltretirati i pozvao je policiju da se uzdrži od primene sile, pretukli su episkopa. Ovde iza svega stoji jedna brutalna politika i toj politici treba odgovoriti mudrošću. Moramo znati da će ovo trajati dok normalna politička priča ne zavlada Crnom Gorom", dodao je Danilović.

Na pitanje da li očekuje sukobe zbog usvojenog zakona i da će, kako su pojedini političari to naveli, "brat da udari na brata", Danilović kaže da je Crna Gora "mala zajednica za veliki sukob", ali da ne bi bilo prvi put u istoriji da se tako nešto dogodi.

"I sinoć bi ga bilo da nije bilo trpeljivosti. Ako bi ti policajci koji rade za 350, 400 evra krenuli na svoje najbliže koji su sa druge strane barikada, dogodilo bi se tako nešto. Neko je želeo da utera strah u kosti, nadam se da je pogrešio", rekao je poslanik u crnogorskom parlamentu.

Izvor: Танјуг, FoNet

Crna GoraDemokratski frontZakon o veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva