:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP

SAD

clock

Januar 06, 2021   22:19

0

193

Demonstranti ušli u Kongres, u toku evakuacija članova Predstavničkog doma i Senata, upucana žena (foto)

Demonstranti koji podržavaju predsednika SAD Donalda Trampa i njegovu odluku da ne prizna rezultate predsedničkih izbora ušli su u zgradu Kongresa i u toku je evakuacija članova Predstavničkog doma i Senata koji su prisustvovali zasedanju oba doma, kako bi verifikovali glasove Elektorskog koledža i zvanično proglasili pobedu Džoa Bajdena.

"Zbog pretnje u unutrašnjosti zgrade, sklonite se u najbližu kancelariju i budite tihi", upozorila je delegate policija, čiji pripadnici obezbeđuju Kapitol Hil.

Reporter CNN-a sa lica mesta je javio da se gomila demonstranata penje uz stepenice i terasu na zapadnom delu zgrade Kongresa i da situacija "eskalira".

U pokušaju da zaustavi demonstrante policija je upotrebila suzavac i biber sprej, a zatražila je pojačanje, kao i pomoć federalnih službi bezbednosti.

Američki mediji prenose da je policija bila primorana da baci suzavac na demonstrante i u zgradi Kongresa.

Pre nego što su počeli neredi Tramp se obradio hiljadama okupljenih i poručio da nikada neće prihvatiti rezultat izbora zbog toga što su, kako je kazao, pokradeni.

"Našoj državi je dosta i to više nećemo trpeti", poručio je Tramp.

Kada su njegove pristalice provalile u zgradu Kongresa, Tramp ih je posredstvom tvitera pozvao da "podrže napore policije, koja je na strani naše države" i poručio im je da očuvaju mir.

Obezbeđenje pištoljima sprečavalo upad u salu Senata

Obezbeđe u zgradi Kongresa moralo je da uperi vatreno oružje u demonstrante koji su došli pred vrata sale američkog Senata i pokušali da uđu.

Nešto kasnije oni su uspeli da se probiju u salu Senata.

Obezbeđenje je prethodno kongresmenima podelilo gas maske i oni su evakuisani iz zgrade Kongresa.

Među njima su bili i aktuelni potpredsenik Majk Pens i novoizabrana potpredsednica Kamala Haris, prenosi CNN.

Žena ranjena ispred sale Senata, dojava o bombi, haos u zgradi

Nakon što su pristalice Donalda Trampa nasilno upale u zgradu američkog Kongresa i prekinule zasedanje na kojem je trebalo da bude potvrđena pobeda Džo Bajdena na predsedničkim izborima, jedna žena je pogođena hicem iz vatrenog oružja ispred sale Senata i u kritičnom stanju prebačena je kolima hitne pomoći u urgentni centar Ronadl Regan u Vašingtonu.

Istovremeno, CNN izveštava da se ispred Kongresa demonstranti tuku sa malobrojnim pripadnicima policije koja čeka pojačanje.

Kongresmeni, potpredsednik Majk Pens, administrativno osoblje i izveštači su prisilno evakuisani kroz podzemne tunele ka jugozapadnom krilu zdanja Longvort, zbog erupcije nasilja, ali i zbog dojave o postavljenoj bombi, prenosi Politico.

Policija prisutna u zgradi Kongresa žurno je išla od kancelarije do kancelarije i upozoravala zaposlene da se odmaknu od prozora i vrata.

Gradonačelnica Vašingtona Mjurijel Bouzer naredila je uvođenje policijskog časa od večeras u 18:00 časova do 06:00 sutra ujutru po lokalnom vremenu i apelovala na građane da ne dolaze u centar prestonice.

Tramp pozvao Nacionalnu gardu da interveniše u Vašingtonu

Donald Tramp naredio je Nacionalnoj gardi iz država Merilend i Virdžinije da intervenišu na nasilnim protestima u Vašingtonu.

Predstavnica za štampu Bele kuće Kajli Mekenani saopštila je na svom Tviter nalogu da je predsednik Tramp pozvao na prekid nasilja i na mir.

CNN izveštava da je država Virdžinija poslala 200 pripadnika svoje policije, a iz kabineta guvernera te države Ralfa Nortama potvrđeno je i da je u toku mobilizacija pripadnika Nacionalne garde.

U međuvremenu se oglasio i aktuelni potpredsednik SAD Majk Pens, koji je evakuisan iz kongresnog zdanja u trenutku kada su demonstranti upali u zgradu Kongresa.

"Nasilje i destrukcija na Kapitol hilu moraju prestati i to moraju prestati odmah. Svako ko učestvuje u protestima mora poštovati naredbe policije i momentalno napustiti zgradu Kongresa", objavio je američki potredsednik na svom Tviter nalogu.

Lideri demokrata u Kongresu pozvali Trampa da smiri proteste

Lider demokrata u američkom Senatu Čak Šamer i predsedavajuća Predstavničkog doma demokrata Nensi Pelosi uputili su zajednički apel aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu da naredi demonstrantima koji ga podržavaju da se odmah povuku iz zgrade Kongresa.

"Pozivamo predsednika Trampa da zahteva od svih demonstranata da momentalno napuste zgradu Kongresa i Kapitol hil", prenosi CNN.

Prethodno je senator Šamer odgovorio na Trampov tvit poziv svojim pristalicama da poštuju snage reda.

"Malo je kasno za to, zar ne misliš ?", objavio je senator Čak Šamer.

Tramp poručio demonstrantima da ostanu mirni

CNN izveštava da se predsednik Tramp oglasio na svom Tviter nalogu jedan sat od eskalacije protesta svojih pristalica i upada u Kongres.

"Molim vas, podržite policiju i službe bezbednosti. Oni su istinski na strani naše zemlje. Ostanite mirni", poručio je aktuelni američki predsednik.

Izvor: Танјуг

SADTrampprotesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva