:

:

TV Most

Foto: RSE

clock

Februar 09, 2019   18:52

0

311

Deseti protest "Jedan od pet miliona"

Na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu počeo je deseti po redu protest "Jedan od pet miliona". Nakon okupljanja na Platou, građani nezadovoljni vlašću u Srbiji krenuli su u protestnu šetnju glavnim gradskim ulicama. Protesti održani i u drugim gradovima.
Učesnici protesta nose transparente, a nema političkih obeležja. Na Platou se okupljenima obratio pisac Marko Vidojković.

"Ja mislim da je super što smo zajedno, ovde je cela politička ponuda, koju ćemo imati kada se izborimo, ta politička ponuda imaće da napiše ugovor sa narodom, oni to rade, ali ovaj ugovor mora da se poštuje. Kako neko reče nekad, samo vas gledamo", poručio je Vidojković. 

Okupljenima na Platou pridružili su se i studenti FPN-a, FON-a, ETF-a i Saobraćajnog fakulteta. Oni su se ranije tokom dana okupili ispred studentskog doma "4. april" odakle su krenuli u protestnu šetnju do Filozofskog fakulteta.

Studenti su na protest došli kako bi, kako ističu, podržali profesore i ukazali na problem odliva mozgova.  

Okupljeni su zatim krenuli u protestnu šetnju, preko Makedonske i Svetogorske ulice, sve do zgrade RTS-a u Takovskoj gde su se zaustavili.

Protestna šetnja biće nastavljena preko ulice Kneza Miloša i Kralja Milana, a biće nastavljena na Terazijama. 

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" apelovali su ranije danas na pojedince da ne donose makete vešala jer, kako ističu, takvi simboli nisu poruka protesta protiv nasilja.

Međutim, reporter agencije Tanjug sa lica mesta javlja da su se među okupljenima opet pojavila vešala, koja se, kako navodi agencija, umesto omče, završavaju cvetom visibabe "kao karikiranje reagovanja i osuda u javnosti poruke koju predstavljaju vešala sa protesta prošle subote".  

Protesti su održani i u drugim gradovima Srbije - Gračanici, Brusu, Aleksandrovcu, Kragujevcu, Pirotu, Prokuplju, Gornjem Milanovcu. 

U gradovima širom Srbije protestovalo se i juče – u Nišu, Smederevu, Novom Sadu, Subotici, Kruševcu, Šapcu, Pančevu, Užicu, Kraljevu, Loznici, Kikindi, Valjevu, Leskovcu, Zaječaru, Požarevcu i Čačku.

Prvi protest nezadovoljnih građana u Beogradu održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Ranije su upućeni su zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Kasnije su dodati i zahtevi da ostavke podnesu i ministar policije Nebojša Stefanović, direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović.

Takođe, učesnici protesta zahtevaju i objavljivanje plana za rešavanje pitanja Kosova. 

Na jednom od prethodnih protesta pročitano je pismo, upućeno i vlasti i opoziciji, u kom je istaknuto da građani ne žele vlast nego servis građana i upravu.

Izvor: RTS

Beogradprotest1 od 5 milionaFilozofki fakultetstudenti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva