:

:

TV Most

clock

Decembar 30, 2023   14:52

0

69

Dodik: Kristijan Šmit je manifestacija beznađa međunarodne politike

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Kristijan Šmit manifestacija sveg beznađa međunarodne politike koja poslednjih 30 godina pokušava da nametne koncept koji ne prolazi i ne može proći u BiH.

"Kristijan Šmit je ilegalni visoki predstavnik jer nema odobrenje Saveta bezbednosti UN i mi to ističemo od samog njegovog pojavljivanja u BiH. Čak je i on sam, pre dolaska u BiH, na čestitke koje su mu upućene u Nemačkoj, rekao u tamošnjoj izjavi: "Sačekajmo. Moramo da sačekamo odluku Saveta bezbednosti UN, onda mi možete čestitati'", podsetio je Dodik u izjavi za "Indept njuz" (IDN), vodeću agenciju neprofitnog Međunarodnog sindikata medija, prenela je Srna.

Međutim, dodao je Dodik, odmah nakon nekoliko meseci Šmit je i sam prekršio svoju izjavu i pojavio se u BiH kao ilegalac koji pod uticajem američke moći pokušava da se nametne u BiH kao navodni visoki predstavnik.

"Umesto da dovede stvari do legitimiteta i dobije odluku Saveta bezbednosti UN o njegovom imenovanju, Šmit je otišao u represiju. Zakon je promenio na dan izbora, odnosno po završetku izbora u 19.00 časova. Na sam dan izbora u BiH, na Ustav je intervenisano zakonom i pojedinim zakonima, što je nezamislivo. To ne postoji ni u jednoj zemlji na svetu", istakao je predsednik Republike Srpske u telefonskom razgovoru za IDN.

Dodik je naglasio da penzionisani nemački političar uživa podršku samo Amerikanaca i onih koji ih slede, te da ono što "u čitavu priču unosi veoma tužnu emociju jeste činjenica da je Nemačka dozvolila da se na ovaj način ruši njihova spoljna politika".

"Što se tiče Šmita, on ne može proizvesti nikakvo 'božanstvo' i njegova pojava ne utiče pozitivno na BiH. Dakle, njegovo nametanje zakona prihvataju samo muslimani u BiH i to kao mehanizam za obračun sa drugima - Srbima, konkretno sa mnom i još nekima koji mu ne odgovaraju", rekao Dodik.

On je ukazao da je situacija u BiH veliki blef međunarodne zajednice i dodao da visoki predstavnik nema ovlašćenja koja je sebi prisvojio Šmit, a nisu ih imali ni oni ranije koje je imenovao Savet bezbednosti UN.

IDN piše da plata visokog predstavnika u BiH od 24.000 evra mesečno, uz brojne druge beneficije, svakako može biti motiv za snažno lobiranje u međunarodnoj zajednici koje je pokrenuo penzionisani Šmit da zadrži svoju funkciju.

IDN u tekstu pod naslovom "BiH: nemački visoki predstavnik seje sukob" podseća na izjavu Šmita početkom novembra kada se obratio auditorijumu na bini Evropskog foruma u Beču rečima: "Zato sam ovde, u Beču, da tražim političku podršku".

IDN ocenjuje da se Šmitovo izlaganje svelo na to da je pričao protiv predsednika Republike Srpske Dodika jer, kako je rekao, "ne može da razgovara sa njim za istim stolom".

"Prisutnim iskusnim diplomatama bilo je jasno da Šmitovi ciljevi i alati koje je forsirao nemaju nikakve veze sa diplomatijom. Upravo je to ono što je diplomatija, sedenje za istim stolom i razgovor. Ne možete koristiti pogrešne alate i pitati se zašto nešto ne funkcioniše? U diplomatiji nema represije. Zato strane diplomate moraju prestati da zloupotrebljavaju vladavinu prava i da ne poštuju međunarodne norme i Dejtonski sporazum, uključujući demokratski ustavni poredak BiH", naglašava se u tekstu IDN.

Izvor: T a n j u g

BiHDodikKristijan Šmit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva