:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 26, 2022   17:25

0

206

Dodik: Pismo biskupa nije put ka rešavanju teškog nasleđa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da pismo hrvatskih biskupa patrijarhu srpskom Porfiriju u kojem se tvrdi da Jastrebarsko nije bio logor, već prihvatilište, ne vidi kao put kojim bi trebalo da se reši teško nasleđe prošlosti.

"Činjenica da je sam papa Franjo zaustavio kanonizaciju Alojzija Stepinca dovoljno govori o kontraverzama koje prate najvećeg crkvenog velikodostojnika u tadašnjoj NDH. Stoga svaki pokušaj da se Stepinac prikaže kao humanitarac i dobrotvor ne samo da ne odgovara istini, već predstavlja veliku laž koju ne želi da podrži ni rimski papa", rekao je Dodik.

Dodik je u izjavi za Srnu naveo da je nepobitna istorijska činjenica da je Alojzije Stepinac u svom pismu papi Piju Dvanaestom iz 1941. jasno istakao da je "želja onih koji trenutno vladaju Hrvatskom da provedu u delo učenje Katoličke crkve, stavlja nam obavezu da im pomognemo i da ih podržimo svom lojalnošću i snagom kojom raspolažemo", kao i to da "kada bi poglavnik Pavelić bio 20 godina na čelu vlade šizmatici bi bili posve likvidirani iz Hrvatske".

"Treba imati na umu da je jedan od načina za istrebljenje srpskog naroda na teritorijama koje je obuhvatala NDH bilo državno sponzorisano preveravanje, odnosno konverzija u rimokatoličku veru", naveo je Dodik.

Tvrditi da su deca u Jastrebarskom spasena tako što su davana na usvajanje hrvatskim rimokatoličkim porodicama, naglasio je Dodik, posebna je zamena teza, jer je takvo "spasavanje" bilo sasvim u skladu sa proklamovanim genocidnim ciljevima NDH.

Izvor: T a n j u g

Milorad DodikJastrebarskologorNDHPorfirijehrvatski biskupiAlojzije Stepinacgenocid
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva