:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2021   9:43

0

126

Đokić: Beogradski univerzitet je jedan od stubova države

Profesor doktor Vladan Đokić rekao je za RTS da je Univerzitet u Beogradu jedan od stubova države i kontinuitet mora da se podrazumeva. Neću početi od nule, ali pokušaćemo neke stvari i da unapredimo, naglasio je Đokić.

Mandat novom rektoru Univerziteta u Beogradu profesoru doktoru Vladanu Đokiću, dekanu Arhitektonskog fakulteta počinje 1. oktobra.

Gostujući u Jutarnjem programu novi rektor je rekao da je posle postdiplomskih studija u SAD imao ponude da ostane tamo, ali je odlučio da se vrati, ne zbog nostalgije, već vagajući načine života tamo i ovde.

Đokić je naglasio da je izvagao da ne bi bio u prednosti da ostane tamo, pa se vratio. 

"Kontinuitet je reč koja u našem društvu nedostaje. Beogradski univerzitet je jedan od stubova države i kontinuitet mora da se podrazumeva. Neću početi od nule. Pokušaćemo neke stvari da unapredimo. Trudićemo se da ono što je do sada rađeno da nastavimo", naglasio je Đokić.

Novi rektor kaže da Univerzitet u Beogradu treba da bude afirmisan, što znači da treba da ima što više studenarta, više programa, da se afirmiše istraživački rad, da se prihvate neki standardi iz Evrope i uklope u naše društvo.

"Bitno je da svaka članica Univerziteta, kojih je 42, doprinosi ugledu na određeni način. Neke to čine rejtingom, neke učestvuju poboljšavajući zdravstveni sistem. Svaka članica ima specifičnost i snaga Beogradskog univerziteta je u njegovom širokom opsegu. Trudićemo se da svi učestvuju u afirmaciji", naveo je Đokić.

Ukazuje da niko ne može sam pa i tim koji je izabran će biti proširen, moraće da se angažuje više ljudi.

"Studenti su centralno mesto zbog čega postojimo. Treba studente afirmisati i dati im mogućnost da se više pitaju, a onima koji nemaju uslove omogućiti da studiraju", rekao je novi rektor.

Navodi da bi menadžer Univerziteta doprineo da se uslovi rada poboljšaju na organizacionom nivou.

Kaže da postoji ideja da postdoktorske pozicije, na kojima će se raditi, privuku povratnike u zemlju i da se na taj način doprinese razvoju društva.

"Moramo i studijske programe da afirmišemo, da budu vezani za tržište rada. Najtužnije je pisanje preporuka za inostranstvo", naglašava Đokić.

Napominje da se mora raditi na digitalizaciji, jer Beogradski univerzitet mora da bude spreman za bilo koju okolnost.

"Univerzitet mora da nađe strateško rešenje, ne znamo da li će se pojaviti neki drugi virus, moramo da imamo digitalnu plotfarmu, nastavnici treba da se edukuju, a studentima da se omoguće uslovi za sve situacije", zaključio je rektor Univerziteta u Beogradu.

Izvor: RTS

Vladan ĐokićBeogradski univerzitet
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva