:

:

TV Most

Foto: gracanicaonline

clock

Januar 24, 2019   22:54

0

469

Dom zdravlja Orahovac: Zabrana zapošljavanja i nestašica lekova najveći problemi

"Uvođenje taksi se odrazilo, kao i u drugim sredinama na Kosovu, i na rad Doma zdravlja Prizren, kojeg čine, pored ambulante u Orahovcu i ambulante u Velikoj Hoči, Mušnikovu i selu Novake. Nemamo dotok lekova, ali mi i ranije nismo dobijali sve potrebne lekove, samo što su pacijenti mogli da ih dobiju na recept ili kupe u Kosovskoj Mitrovici, a sad ni to ne mogu", kaže dr Dostana Grković iz Doma zdravlja u Orahovcu.

U ambulanti  u Orahovcu sve je naizgled isto ko i prethodnih godina. Zgrada mala, ali nova i čista. U svetloj i prostranoj ordinaciji pacijente prima Dostana Grković, lekar opšte medicine. Posle obavljenog pregleda i ustanovljene dijagnoze, pacijenti idu u druge ambulantne prostorije. Neki će u laboratoriju kod laboranta Bojana Stefanovića da urade biohemijske analize krvi, neki kod medicinskog tehničara Miloša Antića da prime prepisanu terapiju, a neki na šalteru da popune uput pa dalje na lečenje u KBC Kosovska Mitrovica, ili još dalje u bolničke ustanove u Beograd, Kragujevac, Niš….

U čekaonici uvek ima dece i odraslih koji čekaju red kod jednog od trojice stomatologa (koji se smenjuju na deset dana), da im pruži adekvatnu stomatološku pomoć. U jednoj prostoriji je i apoteka, ali u nju u poslednje vreme retko ko svraća, jer lekova gotovo da i nema. Apotekar Smiljana Šutaković objašnjava da je uvođenje taksi od 100%  još više pogoršalo ionako lošu snabdevenost lekovima. Police u apoteci su gotovo prazne, a pacijenti su primorani da lekove kupuju. Neki od pacijenata, koje zatičemo ispred apoteke, dodaju da su već oguglali na nestašicu lekova.

"Poslaćemo recept za Kosovsku Mitrovicu, a ako i tamo nema, moramo da kupimo u apoteci kod Albanaca”, kaže jedan od njih.

"Kad imamo para kupimo, kad nemamo ćutimo i trpimo. Lekovi skupi, a primanja niotkud“, dodaje sredovečan čovek iz čekaonice.

I dr Dostana Grković potvrđuje da lekova nema, ali kaže da je to samo jedan od problema sa kojim se ambulante u Orahovcu i Velikoj Hoči susreću već duže vreme:

"Uvođenje taksi se odrazilo, kao i u drugim sredinama na Kosovu i Metohiji, i na rad našeg Doma zdravlja Prizren, kojeg čine, pored ambulante u Orahovcu i ambulante u Velikoj Hoči, Mušnikovu i selu Novake. Nemamo dotok lekova, ali mi i ranije nismo dobijali sve potrebne lekove, samo što su pacijenti mogli da ih dobiju na recept ili kupe u Kosovskoj Mitrovici, a sad ni to ne mogu."

"Veliki problem sa kojim se suočavamo je nedostak medicinskog kadra koji bi poboljšao funkcionisanje naših ambulanti. Posebno je ambulanta u Velikoj Hoči u deficitu sa medicinskim sestrama. U našoj sredini ima dovoljno mladih koji su završili odgovarajuću srednju školu i koji bi mogli da rade u zdravstvenim ustanovama i mislim da zabrana zapošljavanja ne bi trebalo ovde da važi. Mlado medicinsko osoblje bi poboljšalo rad naših ambulanti, ali i pomoglo opstanak srpskog naroda na ovim prostorima", – ističe dr Dostana.

Što se rada ambulante u Orahovcu i Velikoj Hoči tiče dr Dostana je kazala da se u njima radi shodno uslovima:

"Funkcionišemo prema uslovima koje imamo. Pacijenti su navikli na ovu nestašicu, na uobičajeni rad. Redovna i sezonska vakcinacija dobro teku, a pacijenti su disciplinovani kada su u pitanju redovni pregledi, kontrole. Patologija bolesti je raznovrsna od virusnih i bakterijskih oboljenja pa sve do karcinoma dojke, grlića materice, kože. Pošto je uglavnom starija populacija u pitanju normalno je da imamo hipertoničare, dijabetičare, pacijente sa srčanim oboljenjima, ali sve je to pod kontrolom. Svako sa svojom dijagnozom, terapijom. Pri našoj ambulanti imamo i laboratoriju opremljenu novim aparatima što od Kancelarije za KiM što od Češke vlade. Uslovi za laboratorijske usluge su povoljni, i za sada smo pokriveni sa reagensim,a a kako će biti nadalje, videćemo."

Ono što je dr Dostana takođe istakla kao problem je i nedovoljno goriva za vozilo hitne pomoći:

"Obraćala sam se nadležnima, naročito direktoru Doma zdravlja Prizren, ali oni se žale da nemaju sredstava za gorivo, osim za izuzetno hitne slučajeve, pa smo primorani da gorivo štedimo. Našim pacijentima koji  su upućeni zbog daljeg lečenja u Klinički centar Beograd, Kragujevac i drugo, problem predstavlja i odnošenje dokumenata u Zavod u Gračanici, koji mora da da odobrenje za dalje lečenje. Odavde nema redovne autobuske linije za Gračanicu, a svaki pacijent nema mogućnosti da plati da ga neko vozi da odnosi papire na lekarsku komisiju i da ga vraća. Moj je predlog da mi prikupljamo dokumenta i da jednom nedeljno naš radnik odnosi ta dokumenta u Zavod u Gračanicu, komisiji na razmatranje i da ih vrati. Jednomesečni odlazak u Gračanicu zbog fakturisanja naših recepata, ne može da zadovolji potrebe pacijenata i razumem ih što su često nezadovoljni. Kako neko ko treba da ode na dalje lečenje za dva tri dana, može da čeka nekad i ceo mesec da mi odemo i odnesemo dokumenta? Eto, nadam se da će nam Ministarstvo u periodu koji je pred nama izaći u susret i na taj način pomoći našim pacijentima."

Pored dr Dostane, u Domu zdravlja Orahovac, ambulanti u Velikoj Hoči, radi i pedijatar dr Ljubomir Filijović. Kada su u pitanju bolesti kod dece dr Ljuba je, po mišljenju meštana "stručniji od mnogih lekara u većim zdravstvenim ustanovama", ali u ambulanti nema ultrazvučnog aparata, pa se na neke složenije preglede i deca šalju dalje.

Godinama se sreće mišljenje pacijenata da bi mnogo lakše bilo kada bi jednom mesečno dolazili lekari specijalisti i pregledali pacijente u Orahovcu i Velikoj Hoči. I dr Dostana se sa tim slaže, ali kaže da je toliko puta o tome razgovarano, predlagano, međutim, projekat još uvek nije sproveden u delo jer kako kaže "to se mora rešavati na nivou viših instanci, na nivou direktora i bolnica, ja samo mogu da kažem da bi kontinuirani dolazak lekara specijalista bio od velikog značaja i pomoći za ovdašnje stanovništvo".

Izvor: gracanicaonline

OrahovacKiMtakselekovi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva