:

:

TV Most

clock

Jun 26, 2022   13:16

0

62

Donja Gušterica: Održana prva pitijada u cilju očuvanja srpske tradicije

U cilju očuvanja srpske tradicije u pravljenju kosovskih pita u Donjoj Gušterici održana je prva pitijada. Vredne domaćice iz opštine Gračanica pripremile su posne pite sa različitim nadevima.

Direktorka Turističe organizacije Gračanice Sandra Đokić kazala je da je na pitijadi učestvovalo 17 žena iz okolnih sela.

"Zaintersovanih žena bilo je jako puno. Prvi put organizujemo pitijadu i imamo 17 učesnica koje su pripremile slatke i sane pite. Priznanja su namenjena za prva tri mesta, dok će sve učesnice nakon Vidivdana otputovati na izlet u Soko Banju i posetiti manastir Draganac", kazala je Đokić.

Vredne učesnice prve pitijade pripremile su slatke i slane posne pite, sa kiselim kupusom, crnim lukom, pečurkama, višnjama, jabukom...

Gordana Toskić pripremila je tradicionalnu pitu po recept baka, krompirušu i pitu sa crnim lukom i spanaćem.

"Nije baš bilo jednostavno do ovog trenutka, brinula sam kako će da ispadne, postojala je trema pripremati za nekog drugog. Ovo su dans posne pite. Pored iskustva potrebno je da volite ljude kojima pripremate pitu", kazala je Gordana.

Učesnica Mirjana Stojanović iz Livađa pripremila je pitu sa kiselim kupusom, kol pitu.

"Drago mi je što učestvujem i što se družim sa ženama iz okolnih sela. Posnu pita je malo teže spremiti ali smo uspeli. Potrebno je samo brašno, so i voda i začin. Zanat za spremanje pita učila sam od majke i babe. Trudim se da svojoj deci prenesem znanje u pravljenju pita", kazala je Mirjana.

U ocenjivanju pita najbitnije mišljenje pored žirija, imao je i narod koji je došao da proba pite.

Mirjana Lazić kazala je da je zadovoljna pitama, i da joj se najviše svidela pita sa crnim lukom.

"Ovo je pita sa crnim lukom, ukus je odličan a i rub je dobro napravljen, baš sam zadovoljna, a mislim da je zaadovoljna i domaćica", kazala je Mirjana i dodala da se nada da će pitijada postati tradicija.

Nakon degustacije i ocenjivanja, Nadica Jorgić iz Preoca osvojila je prvo mesto. Ona je pripremila slanu pitu sa kupusom i orasima, i slatku pitu sa jabukom i cimetom. Kako je kazala za dobru pitu potrebno je iskustvo ali i volja.

"Svi se mi borimo za neku nagradu. Trudila sam se da nešto lepo spremim, i predstavim našu tradiciju i kulturu, i otuda ova nagrada. Za dobru pitu treba biti iskusna domaćica, znati da se testo spremi, razvije, da bude tanko, hrskavo kada se ispeče, ali je bitan i začin i onda će to biti dobra pita", kazala je Jorgić.

Drugo mesto na menifestaciji zauzela je Zorica Mihajlović iz Dobrotina, a treće Danijela Simonović iz Batusa.

Manifestaciji je prisustvovala predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarć, kao i vladika Teodosije koji je služio liturgiju u crkvi Svetog kneza Lazara.

Manifestaciju su organizovali Turistička organizacija Gračanice i Opština Gračanica.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva