:

:

TV Most

clock

Avgust 11, 2023   12:51

0

149

Drecun: Kurti simulira deeskalaciju na severu

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da kosovski premijer Aljbin Kurti, uprkos zahtevima EU, samo simulira deeskalaciju na severu, prenosi Kurir.

Kaznene mere koje je uvela EU, kako kaže Drecun, ne daju rezultate, ali i ipak "žuljaju" Prištinu.

"Uveli su neke mere Prištini. One se odnose na neke finansijske tokove i na pojedince u Prištini, ali to ne daje efekat, mada žulja Prištinu. Zvaničnici EU ponavljaju da mere mogu da budu ukinute ako Priština promeni svoj pristup. Pretpostavljam da se to odnosi na ono da kada se nešto potpiše onda mora da se i realizuje", rekao je Drecun.

Istakao je da Kurti želi da se oslobodi pritisaka EU, ali da se, sa druge strane, plaši gubitka glasače podrške.

"Kurti povlači neke korake koji simuliraju deeskalaciju. On želi da se oslobodi pritisaka EU, ali je to očigledno manje važno od podrške albanskog biračkog tela koju trenutno ima i koja je veoma velika. Ako bi prihvatio sve ono što se od njega traži, verovatno bi opala", kazao je Drecun.

Izrazio je uverenje da se s obzirom na poteze Prištine ne može očekivati deeskalacija.

"Kada neko umesto da povuče sve pripadnike specijalnih jedinica, poviče nekih 25 odsto, pri čemu je to nemoguće prebrojati, i skloni ih na 100 metara od objekata kako bi oni ponovo moglu u njih da uđu, šta da očekujete? Kurtiju ni na kraj pamerti nije da povuče policiju sa severa Kosova, što je ključni srpski zahtev. I dalje imamo hapšenja i zastrašivanja i ne vidim kako bi do deeskalacije moglo da dođe", zaključio je Drecun.

Izvor: Kosovo online/Kurir; Foto: T a n j u g

KiMKurtiDrecun
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva