:

:

TV Most

clock

Jun 26, 2023   9:15

0

220

Drecun: Smirivanje samo povlačenjem specijalaca i prestankom hapšenja

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun, ocenio je danas da je namera Prištine dalja eskalacija situacije u pokrajini, koja se može smiriti jedino potpunim povlačenjem specijalaca tzv. Kosova sa severa i prestankom hapšenja Srba.

Cilj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija je da Srbi uopšte ne žive na KiM, rekao je Drecun za RTS.

"Kurti je napravio spisak od oko 350 Srba koje naziva teroristima i prostor za delovanje srpskog naroda je sužen. Posle prošlogodišnjih blokada traženo je da ih više ne bude, iako Priština to stalno radi postavljanjem policijskih punktova na severu KiM", rekao je Drecun.

On je napomenuo da Kfor ima mandat da obezbedi sigurno okruženje za sve na KiM, ali da je samo Srbima to pravo ugroženo. 

"Kfor ne reaguje na Kurtijeve poteze pod izgovorom uspostavljanja vladavine prava", rekao je Drecun.

On kaže da Priština istovremeno dobija naoružanje, "pre svega od Turske, od bespilotnih letilica do artiljerijskog naoružanja, i oni prerastaju u vojsku". 

"Mi imamo nekoliko stvari koje nas upozoravaju da je krajnji cilj Kurtija da uspostavi punu policijsko-vojnu okupaciju severa KiM", kazao je Drecun.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM rekao je da smo nedavno imali tzv. marš 250 pripadnika KBS-a koji su zapravo, kako je naveo, uvežbavali upad na sever KiM. 

Podmetanjem automobila sa oružjem, Priština traže da se navijačka grupa "Sever" proglasi terorističkom grupom, jer žele  na taj način da. pored policijskih jedinica, uvedu i vojne strukture, smatra Drecun.

"Kurti ide ne samo u dalju eskalaciju, već i u direktan sukob sa srpskim narodom", upozorio je Drecun.

O međunarodnim garancijama Srbiji i Srbima sa KiM teško je govoriti jer, kako kaže Drecun, ni ono što je ispregovarano još 2013 godine, a to je Zajednica srpskih opština, nije implementirano.

"Ne vidimo da utiču na situaciju na terenu i ne treba imati prevelika očekivanja od Brisela", rekao je Drecun.

Izvor: T a n j u g; Foto: TV Most

KIMDrecun
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva