:

:

TV Most

Foto: novi standard

clock

Jun 30, 2020   20:18

0

214

Džuda: Hoti je za Vučića politički patuljak

Ako optužnica protiv predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija bude potvrđena i on podnese ostavku, kao što je najavio, dijalog Beograda i Prištine će biti oslabljen, jer dve strane nemaju jednako snažne pregovarače, smatra Tim Džuda, novinar britanskog „Ekonomista“ i stručnjak za Balkan.

"Gospodin Vučić, koji je nedavno dobio potvrdu svoje političke snage, trenutno nema jednakog partnera sa kojim može da razgovara. Pretpostavljam da gospodin Tači neće voditi dijalog, ali nije kredibilno da gospodin Vučić pregovara sa gospodinom Hotijem, premijerom. Treba sa obe strane da imate ljude istog ranga i statusa", rekao je Džuda za Glas Amerike.

"Imate gospodina Vučića i, bez želje da uvredim gospodina Hotija, on je u poređenju sa Vučićem politički patuljak", dodao je.

Džuda je rekao i da je malo verovatno da se sastanak koji je otkazan u Vašingtonu na kraju održi, jer je situacija sa Tačijem neizvesna, a predsednički izbori u Americi su sve bliže.

Džuda veruje i da će optužnica protiv Hašima Tačija za ratne zločine, o kojoj treba da odluče Specijalizovana veća na Kosovu, biti potvrđena.

"Mislim da hoće, jer se na tome radi već 20 godina. Mislim da tužilac ne bi ni podigao optužnicu da nije prilično siguran da će biti potvrđena...", kazao je Džuda.

On dodaje i da nije jasno kakvu će gospodin Tači podršku imati u Evropi, sa izuzetkom albanskog premijera.

"Da li će i kancelarka Merkel i predsednik Makron želeti da budu viđeni s njim, da se sa njim rukuju? Ako ne bude mogao da ide u Pariz, onda imamo problem", rekao je Džuda, napominjući "da misli da ovaj problem još nije rešen ni u Parizu, ni u Berlinu, Prištini ili Beogradu".

Govoreći o trenutku podizanja optužnice protiv Tačija, Džuda je rekao da je Specijalni sud za zločine OVK "hermetički zatvoren od samog početka, kada je reč o dobijanju informacija".

"Moj osećaj je, ali i to je spekulacija, da je tužilac dobio informaciju o tome da bi, ukoliko se sastanak održi u Vašingtonu, gospodin Tači mogao da traži imunitet ili da traži da se delovanje suda nekako umanji. Meni to deluje kao najlogičnije objašnjenje - da se tužilac odlučio na potez bez presedana, kako bi sprečio da se nešto dogodi u Vašingtonu", rekao je.

Tim Džuda kaže da vreme dok je dijalog u blokadi treba iskoristiti da se obe strane pritisnu i primene ono što je već dogovoreno, a do sada nije sprovedeno.

Na pitanje VOA, ko treba da pritiska vlade, EU ili SAD, Džuda je odgovorio da je prvenstveno mislio na Miroslava Lajčaka, a onda i Pariz i Berlin ako žele.

"Mislim da Americi vreme ističe. Gospodin Ričard Grenel je, čini mi se, predložio da ponovo ugovori sastanak. Ali, imamo problem, jer nemamo jednako snažne pregovarače sa obe strane. Možda grešim, ali predosećam da će taj američki pokušaj na kraju da propadne, jer će Bela kuća izgubiti interesovanje zbog izborne kampanje koja je u toku", rekao je.

Izvor: Танјуг

KiMDžudaHotiVučićdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?