:

:

TV Most

clock

Oktobar 08, 2020   8:05

0

96

EK: Ograničen napredak Srbije u zaštiti životne sredine, pandemija dodatno otežava situaciju

Srbija je u proteklih godinu dana postigla ograničen napredak u zaštiti životne sredine i treba da se fokusira na održivi razvoj, stoji u Izveštaju Evropske komisije o Poglavlju 27. Slične ocene su i u Izveštaju Koalicije 27 sastavljene od nevladinih organizacija u Srbiji koje se bave životnom sredinom.

U januaru ove godine Srbija je predala svoju pregovaračku poziciju za Poglavlje 27. Iako su propisi uglavnom usklađeni sa evropskim zakonodavstvom izostaje njihova primena.

"Preporuke Evropske komisije ostale su iste kao u prethodnom izveštaju, što znači da je veoma malo urađeno u međuvremenu, a trenutna pandemija dodatno otežava situaciju", navela je Madalina Ivanica, generalni direktor EK za životnu sredinu.

Naglasila je da izveštaj ukazuje koliko je važno da tema životne sredine postane prioritet političke agende država, kako u regionu tako i šire. Međutim, kako ističe, postoji ozbiljan manjak inspektora, a i upravljanje vodama i otpadom je veliki problem.

Preporuke EK su i da treba jačati kapacitete Ekološke inspekcije i Agencije za zaštitu životne sredine. Zeleni fond Srbije još nije potpuno operativan, a prihod ostvaren iz ekoloških naknada ne koristi se u ekološke svrhe.

"Mi smo davno usvojili princip zagađivač plaća i zagađivači zaista po zakonu o zaštiti životne sredine plaćaju za ono što emituju u vodu, vazduh, reke. Međutim, pitanje je trenutka kad se sredstva od tih naknada nađu u budžetu i koliko toga se vrati, investira u popravljanje stanja u životnoj sredini", ocenila je Tanja Petrović iz "Mladih istraživača".

Na polju kvaliteta vazduha, Srbija ima dobar nivo usklađenosti sa pravnom tekovinom Unije. Međutim, treba da ubrza sprovođenje zakona i planova za kvalitet vazduha i proširi mrežu kontrole kvaliteta vazduha sa podacima u realnom vremenu.

"Strategija za zaštitu vazduha kao krovni dokument na državnom nivou nažalost još nije usvojena. Iako je primećen porast kvaliteta podataka koji su prikupljeni po pitanju mernih stanica, on i dalje nije dovoljan, ne daje nam jasnu sliku šta i kako se dešava" smatra Igor Jezdimirović - "Inženjeri zaštite životne sredine".

Neophodno je primeniti i propise Unije koji se odnose na klimatske promene, kvalitet vode, smanjenje deponija, reciklažu otpada, industrijsko zagađenje, hemikalije, buku i zaštitu prirode.

Izvor: RTS

EUSrbijazaštita životne sredine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva