:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 03, 2023   8:22

0

106

Emir Kusturica: Mećavnik je utočište za rusku kulturu

Na Mokroj Gori u etno selu Mećavnik sinoć je otvoren 10. jubilarni festival klasične muzike "Kustendorf klasik" tokom koga se 26 studenata fakulteta muzičkih umetnosti iz Srbije i Rusije nadmeću za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku.

 

„Kulturna tradicija Rusije koja je pre par godina doživela otkaz u zapadnoj Evropi, u ovom okviru i u ovom, kako je neko rekao, drevnom gradu Mećavniku, dobila je utočište i pre nego što je nekom palo naum da joj da otkaz“, rekao je osnivač festivala Emir Kusturica. 

On je naveo da su na Mećavniku gostovali najveći ruski, savremeni, reproduktivni umetnici, a da je primer dobre saradnje to što blizanci sa Pala, koji su prošle godine svirali na festivalu, sutra počinju da sviraju kao studenti Petrogradskog konzervatorija.

„Mećavnik je mesto koje je počelo da lansira velike evorpske i svetske autore, Federiko Felini je rekao da su muzika i film najsrodnije umetnosti, čekajuci da blizanci zasijaju na muzičkoj pozornici, naš filmski festival je dožveo da jedan od nasih pobednika otvara Venecijanski filmski festival i zato Mećavnik treba da opstane kao pozornica za ono što se danas zove izuzetnim“, zaključio je Kusturica.

Zamenik generalnog direktora „Gaspromnjefta“ za korporativne komunikacije Aleksandar Dibalj rekao je da se, pored velikih Srba kao što su Nikola Tesla, Ivo Andrić, Mihailo Pupin, Milorad Pavić, Milutin Milanković koji su dali doprinos svetskoj riznici kulutre i umetnosti, mora pomenuti pomenuti stvaralaštvo Emira Kusturice.

„On čitav svoj stvaralački život objedinjuje srpski i ruski narod i ponosan sam što 10 godina moja kompanija pomaže Emiru da objedinjuje ova dva naroda, a sa nama su mladi umetnici uz Rusije i Srbije u srpskim planinama koji će stvarati zajedničku umetnost ova dva naroda“, kazao je Dibalj tokom otvaranja „Kustendorf klasika“ koji je zajednički projekat kompanije „Gaspromnjeft“ i Emira Kusturice.

„Nema u svetu mnogo ovakvih festivala sa ovako divnom, neponovljivom atmosferom koju nije lako preneti rečima i zato bih poželeo i umetnicima  i gledaocima  da ova dva dana uživaju u ovakvoj divnoj, velikoj umetnosti koju stvara Emir Kusturica“, dodao je Dibalj.

Na otvaranju je nastupio i virtuoz na harmonici Boban Bjelić izvodeći Musorgskog i dela iz sopstvenog opusa Slike sa Balkana: Ples vetra i Gajde Kraljevića Marka, kao i pevačka grupa Odseka za tradicionalnu narodnu muziku muzičke škole "Mokranjac".

Nakon otvaranja, solistički koncert je održao ruski pijanista Oleg Akuratov koji uživa veliku popularnost u Rusiji, ali i širom sveta.

Akuratov je izveo eklektični repertoar od Rahmanjinova, preko Skrjabina do savremene muzike iz Srbije i sveta.

Tokom dva dana festivala smenjuju se takmičarski i revijalni program u kom nastupuaju učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičke škole "Mokranjac" iz Beograda kao i ansambl Altro Senso.

Danas će na trgu, na Mećavniku, koncert održati mladi violončelista Petar Pejčić u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića.

Na programu će biti Čajkovski, Rokoko varijacije i fantazija-uvertira "Romeo i Julija".

Nakon današnjeg koncerta biće dodeljene nagrade Zlatna, Srebrna i Bronzana matrjoška. 

Izvor: T a n j u g

MećavnikEmir KusturicaKustendorf klasikSrbijaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva