:

:

TV Most

Foto: Kosovo onlajn

clock

April 14, 2024   9:46

0

1000

Koreografija ,,Dogodine u Prizrenu'' najbolja na Smotri srpskog folklora u Austriji

Na 39. Smotri kulturno umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, ubedljiva pobeda pripala je Srpskom kulturnom centru "Stevan Mokranjac" iz Beča, čiji se izvođački ansambl predstavio igrama iz Prizrena.

Osim zvanja najboljih na Smotri, "Mokranjcu" je pripala i specijalna nagrada za najbolju koreografiju – "Dogodine u Prizrenu".

Poseban pečat nastupu dale su nošnje, budući da su članovi ansambla igre iz Prizrena publici predstavili noseći originalne nošnje tog kraja.

Upravo sa koreografijom "Dogodine u Prizrenu", koju su postavili koreografi Milorad Runjo i Zvezdan Đurić, SKC "Stevan Mokranjac" nastupiće i na Evropskoj smotri folklora sredinom maja u Beogradu.

Ovogodišnja Smotra kulturno umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji u Beču okupila je 13 srpskih kulturno-umetničkih društava iz cele Austrije koja su nastupila u takmičarskom, ali i u revijalnom delu.

Na početku manifestacije, koja je okupila veliki broj Srba u Austriji, učesnike i publiku pozdravio je ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević.

On je istakao da će Srbija nastaviti da pomaže srpskim klubovima u dijaspori, jer je to i njena odgovornost.

"Znam koliko se trudite da sačuvate našu tradiciju i identitet, a naša obaveza i odgovornost su da vam u svemu tome pomognemo. I ova poruka - 'U ime predaka , na ponos i čast sa tradicijom i kulturom'  mnogo govori. Uvek treba da budemo podstaknuti, pre svega, hrabrošću naših predaka, ali da uvek razmišljamo o potomcima i o budućnosti", poručio je ministar.

A, upravo su najmlađi - budućnost Srbije, dodao je Milićević.

"Mladost je naša budućnost. Želim vam mnogo uspeha danas i ubuduće. A, Ministarstvo će se truditi da na sve moguće načine pomogne kulturno-umetnička društva koja okupljaju Srbe van Srbije", rekao je Milićević.

Dodao je da često nailazi na nerazumevanje jednog broja građana Srbije kada je u pitanju pomoć kulturno-umetnička društvima. "A, zapravo, osim SPC koja je stožer jedinstva, stabilnosti i okupljanja, gde god da odete, svi naši ljudi, od dece bez obzira na uzrast, do veterana, upravo se okupljaju u okviru kulturno-umetnička društva", rekao je Milićević.

Podsetio je okupljene da su Srbija i srpski narod ovih dana izloženi najtežim pritiscima.

„Posebno jak udar je na naš narod na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj. Znam da će biti teško odbraniti se od svih pritisaka, ali ubeđen sam da ćemo se, predvođeni predsednikom Aleksandrom Vučićem, boriti svim političkim i diplomatskim  sredstvima i da ćemo pobediti u toj borbi. Da bismo pobedili moramo biti jedinstveni. Srpski narod je uvek snagu i napredak crpeo iz svog jedinstva“, istakao je on.

Srbima u Austriji preneo je apel predsednika Srbije upućen svim Srbima, svuda gde god da žive, da „u inat onima koji nas proglašavaju genocidnim narodom istaknu  nacionalna obeležja, našu najlepšu trobojku i da pokažu da srpski narod nikada nežće moći da sruše, ma koliko se trudili“.

„Zastava Srbije postaće simbol otpora svih slobodarskih naroda sveta, poruka je našeg predsednika svim onima koji bi da nas ponize i unize. Neka se zato i danas ovde u srcu Austrije vijore naše trobojke. Neka Beč odjekuje od naše pesme i igre. Kad Srbi pevaju nek se svi vesele“, rekao je Milićević.

Smotra kulturno umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji je tradicionalna manifestacija srpske dijaspore, kojom se čuvaju i promovišu kultura i tradicija Srbije, narodna pesma i igra.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva