:

:

TV Most

clock

Jul 08, 2023   18:07

0

137

Erdogan: Niko ne može da pokvari odnose Rusije i Turske

Turska se uvek držala uravnotežene politike i onima koji žele da pokvare njene odnose sa Rusijom to nije dozvoljavala, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom govora u Bajburtu.

"Od prvog dana smo se držali uravnotežene politike. Vojni lobi je, koristeći opoziciju, pokušao da nas baci u vatru. Nismo dozvolili da se to dogodi. Nismo dozvolili da jačanje odnosa sa Ukrajinom pokvari naše odnose sa Rusijom. Održavamo blizak dijalog sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom“, rekao je Erdogan, prenosi Ria novosti.

Erdogan očekuje sastanak sa Putinom u Turskoj u avgustu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da očekuje da njegov ruski kolega Vladimir Putin poseti Tursku u avgustu.

''Juče sam se sastao ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Istanbulu. Nadam se da ću se sastati sa Putinom u avgustu“, rekao je Erdogan na sastangu u severoistočnom gradu Bajburtu, koji je prenosila televizija TRT.

  Posle razgovora sa Zelenskim, Erdogan je najavio i da bi Putin mogao da poseti Tursku, prenosi TASS.

  Na pitanje da li je u planu takva predsednička poseta, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas za TASS da su sastanci ruskog i turskog lidera mogući, ali tačni datumi još nisu određeni.

    Prema Erdoganu, Turska je od početka ruske vojne operacije u Ukrajini vodila uravnoteženu politiku, održavajući dijalog i sa Moskvom i sa Kijevom, i preduzimajući mere da minimizira uticaj sukoba na svoju ekonomiju.

Erdogan i Zelenski razgovarali su u petak u Istanbulu. 

Među ključnim pitanjima bila su koordinacija stavova dve zemlje uoči samita NATO u Viljnusu, bezbednosne garancije za Ukrajinu, dogovor o žitu i odbrambena saradnja.

  Kremlj je ranije saopštio da će pomno pratiti ishod pregovora u Istanbulu i nije isključio susret Putina i Erdogana, podseća ruska agencija.

Izvor: T a n j u g

RusijaTurskaErdoganPutin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva