:

:

TV Most

Foto: Blic

clock

Jul 11, 2021   14:39

0

129

EU će rešenje za novi talas izbeglica tražiti daleko od svojih granica

U slučaju dodatnog talasa izbeglica iz Avganistana zbog najnovijih ratnih dejstava, Evropska unija koja do sada nije mogla da nađe jedinstven stav o tom problemu, rešenje će tražiti daleko od svojih granica, u zemljama koje okružuju Avganistan.

Sledeći logiku Amerike, čija vojska napušta Avganistan, to pitanje će pokušati da reši novcem, mišljenja je naučni saradnik Instituta za evropske studije, dr Aleksandar Gajić.

U trenutku kada su međunarodne snage predvođene američkim trupama krenule da se povlače iz tamošnjeg dvodecenijskog rata, što bi trebalo da bude okončano do 31. avgusta, talibani su to iskoristili za prevlast na terenu. Po tvrdnjama njihovog zvaničnika Šahabudina Delavarsaida, pod svoju kontrolu su stavili 85 odsto avganistanske teritorije.

Po tvrdnjama talibanskih zvaničnika, oni kontrolišu najveći de teritorije Avganistana.

Za nove izbeglice rešenje daleko od EU

Iako je predsednik SAD Džo Bajden uveravao administraciju šefa avganistanske države Ašrafa Ganija da će američke snage biti uz zvanični Kabul uprkos njihovom povlačenju, u međunarodnoj zajednici već raste zabrinutost zbog dešavanja na terenu.

Hiljade ljudi na severu zemlje u provinciji Kunduz je već raseljeno, jer su pod naletima talibana morali preko noći da napuste kuće. U kampu za raseljene osobe se, prema podacima avganistanskog ministarstva za izbeglice, već nalazi 6000 porodica. Drugi izvori ističu da je broj veći. Teške borbe se nastavljaju u Kunduzu na granuci sa Tadžikistanom, pa se procenjuje da je malo nade da će se raseljene porodice vratiti normalnom životu.

Da li to znači novi talas izbeglica na prostoru Balkana i pred vratima Evropske unije.

EU bez rešenja za izbeglice na svojoj granici

Gajić za Sputnjik podseća da je Evropska unija upravo na migrantskom pitanju još od prvog talasa izbeglica, pre šest godina, pokazala sve slabosti zbog nemogućnosti dogovora da taj problem rešavaju na principijelan i adekvatan način.

Prema podacima avganistanskog ministarstva za izbeglice, u kampu za raseljene na severu zemlje u provinciji Kunduz se već nalazi 6000 porodica.

Neke članice su, tako, bile spremne da prihvate izbeglice i to onaj obrazovaniji sloj koji im je potreban radi integracije u svoju privredu, dok je kod drugih postojala intencija da se po kvotama raspoređuju izbeglice po zemljama EU. A videli smo i da jedan broj zemalja nije želeo da u okviru kvota primi kontigent izbeglica.

Generalno rešenje nikada nije nađeno, a pogotovo to neće biti moguće sada, u situaciji kada zapadna vojna koaliciji sa povlačenjem iz Avganistana trpi neuspeh, smatra Gajić.

Parama će kupovati mir u kući

S druge strane, veliki broj ljudi u Avganistanu, koji je bio veran administraciji koja je kolaborirala sa zapadnim silama, kojoj prete talibani, od zapadnih sila panično očekuju da ih evakuišu.

„Videli smo, međutim, da Amerikanci nemaju nameru kao što su radili u vreme povlačenja iz Južnog Vijetnama da tu administraciju i te ljude koji se plaše za svoju bezbednost od nadolazećih snaga koje prodiru i zauzmaju teritoriju sačuvaju od talibana i da ih preuzmu. Naprotiv. Američki pravac je da pregovaraju sa poststovjetskim zemljama koje se graniče sa Avganistanom, pre svega sa Tadžikistanom, Kirgizijom, Uzbekistanom, da oni prime izbeglice“, napominje Gajić.

Amerika bi im, kako objašnjava, zauzvrat, dala neku novčanu naknadu za prijem izbeglica na svoju teritoriju.

„Može da se očekuje da će na sličan način da rezonije i EU odnosno neke od njenih čelnih institucija, pre svega Evropska komisija. Zauzeće generalni stav da se pregovara sa zemljama koje okružuju Avganistan, pa da EU da neku novčanu pomoć tim zemljama ako se one obavežu  da prihvate taj broj izbveglica. Mislim da u tom pravcu treba gledati ponašanje EU prem novoj izbegličkoj krizi koja narasta u Avgabistanu“,  kaže naš sagovornik.

Izvor: Sputnik.rs

EUmigranti

Evropa

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva