:

:

TV Most

Foto: Vijesti

clock

April 04, 2023   13:19

0

192

EU čestita Milatoviću i spremna je na nastavak podrške Crnoj Gori na putu ka EU

EU čestita Jakovu Milatoviću  izbor za novog predsednika Crne Gore i raduje se saradnji sa svim političkim akterima kako bi pomogla da ova država čvrsto ostane na strateškom putu EU. 

To je poručeno u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika Žozepa Borelja i komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheliija nakon što je Milatović u drugom krugu predsedničkih izbora ubedljivo pobedio protivkandidata iz DPS Mila Đukanovića.

Borelj i Varhelji su poručili da je izgradnja konsenzusa o prioritetnim akcijama koje su ključne za napredak zemlje u pristupanju EU, fokusirajući se na hitne reforme vladavine prava koje je Evropska komisija zacrtala u najnovijem izveštaju o proširenju.

"Spremni smo da nastavimo da podržavamo Crnu Goru na putu ka članstvu u EU. Politička stabilnost je ključna za napredovanje na putu ka EU, procesu koji donosi koristi i Crnoj Gori i Evropi u celini", naveli su evropski zvaničnici.

Zajednička izborna posmatračka misija OEBS/ODIHR, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope okarakterisala je izbore kao konkurentne i sveukupno adekvatno vođene. 

U svetlu svojih preliminarnih nalaza ocenili su da su u kampanji poštovane osnovne slobode. Međutim, zakonski izborni okvir ima brojne nedostatke i nejasnoće koje potkopavaju njegovu efikasnost i stoga je potrebna temeljna revizija kako bi se pozabavila sva nerešena pitanja, a pre svega propisi o finansiranju kampanje koji dozvoljavaju zaobilaženje obaveza, ograničavajući odgovornost, stoji u zajedničkom saopštenju.

Pored toga, navode, u svojoj preliminarnoj proceni, misija OEBS/ODIHR je primetila da su dva predsednička kandidata imala jednak pristup javnim medijima, ali je takođe ukazala na zabrinutost zbog toga što su mediji i dalje veoma ranjivi na unutrašnje i spoljašnje uticaje korporativnih i političkih interesa. 

"Ovim problemima se treba pozabaviti što je pre moguće dok se zemlja priprema za opšte izbore, kako bi se obezbedila transparentnost i odgovornost, i kako bi se izbegla pravna nesigurnost", stoji u zajedničkoj izjavi.

Izvor: T a n j u g

EUCrna GoraJakov Milatović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva