:

:

TV Most

clock

Oktobar 31, 2023   22:08

0

103

EU kritikovala 'porast terorizma nasljenika na Zapadnoj obali'

Evropska unija kritikovala je 'porast terorizma naseljenika na Zapadnoj obali' koji je doveo do civilnih žrtava i do toga da su pripadnici palestinske zajednici 'prisiljeni da napuste svoje domove'.

Portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano upozorio je u saopštenju da bi situacija mogla da izmakne kontroli i "nanese neizrecivu patnju lokalnim zajednicama".

"Potrebne su hitne mere. Izrael ima dužnost da zaštiti civile na Zapadnoj obali od nasilja ekstremističkih doseljenika, da počinioce pozove na odgovornost i postara se da Izraelske odbrambene snage (IDF) ne intervenišu. To je zakonska obaveza koja mora da se ispuni", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u Gazi 'već tragična situacija', kao i da je 'povećan rizik od opasne eskalacije sukoba, što se mora po svaku cenu izbeći'.

Skoro 1.000 Palestinaca je prislino napustilo svoje domove na Zapadnoj obali od napada palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra i potpune izraelske okupacije Gaze koja je usledila, prenosi Tajms of Izrael.

"Ovo uključuje najmanje 98 palestinskih domaćinstava, koja se sastoje od preko 800 ljudi, proteranih iz 15 stočarskih zajednica u zoni C usled pojačanog nasilja naseljenika", navodi se u saopštenju UN.

Izvor: T a n j u g

EUZapadna obalaGazaIDF
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva