:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Avgust 30, 2021   17:34

0

164

EULEX i KP razvili bazu podataka koja će olakšati istragu ratnih zločina i prisilnih nestanaka

EULEKS i Kosovska policija formirale su bazu podataka koja olakšava istragu ratnih zločina i prisilnih nestanaka, saopštio je danas iz EULEKS-a.

Ovaj alat omogućava istražiteljima da organizuju ogromnu količinu podataka, istraže složene i međusobno povezane predmete ratnih zločina i uspešno ih pripreme za krivično gonjenje, ističe se u saopštenju.

Nedostatak baze podataka za čuvanje, digitalizaciju, povezivanje i analizu ogromne količine podataka sadržanih u mnogim spisima predmeta, koje je EULEX predao Kosovskoj policiji 2018. godine po isteku izvršnog mandata Misije, bio je identifikovan kao jedan od glavnih izazova za Kosovsku policiju nakon završetka procesa primopredaje, podsećaju iz EULEX-a.

Kako se dodaje, da bi ispunili ovu potrebu, stručnjaci EULEX-a i Kosovske policije izgradili su ovaj moćan istražni alat, koji omogućava rešavanje složenih predmeta u skladu sa potrebama policije i lokalnim istražnim kontekstom.

„Ova baza podataka pomaže da se izgradi predmet od centralnog elementa zločina. To može biti mesto, osoba ili predmet. Ova baza podataka će pomoći u upravljanju velikom količinom podataka, poput izjava svedoka, forenzičkih dokaza, i detaljnih informacija o datumima i mestima izvršenja krivičnih dela, i pomoći će istražiteljima da identifikuju osumnjičene i povežu ih sa određenim događajima”, kazao je Roland Burgštajner, EULEX-ov analitičar ratnih zločina, koji je pomogao u razvoju ove baze podataka.

Dodao je da je ova baza podataka u punoj upotrebi i da već sadrži oko 400 predmeta ratnih zločina, koji su skenirani i učitani nakon što je EULEX te predmete predao Kosovskoj policiji 2018. godine.

Izvor: Radio Kontakt Plus

KiMEULEKS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva