:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 31, 2019   18:01

0

186

Evropska komisija: Spasli smo 730.000 izbeglica na Mediteranu

Evropska unija pomogla je da se spase gotovo 730.000 izbeglica u operacijama na Mediteranu od 2015., pokazuju podaci Evropske komisije koje danas prenose novine nemačke Funke Media grupe.

Prema pismu Dimitrisa Avramopoulosa, evropskog komesara za migracije, Evropskom parlamentu spašavanje ljudskih života ostaje prioritet za EU i njegove članice.

Dodao je da su nevladine organizacije odigrale kljucnu ulogu u spašavanjima na Mediteranu te da ih zbog toga ne bi trebalo kazneno goniti, prenosi portal SEEbiz.

Naglasio je kako svi moraju poštovati međunarodno pravo kada sudeluju u spašavanjima i ne smeju pridoneti nezakonitoj trgovini i krijumčarenju ljudi.

Ove sedmice EU je obustavio svoju operaciju Sofija čiji je cilj bio suzbijanje mreže krijumčara na Mediteranu zbog neslaganja članica Unije oko toga ko ce preuzeti migrante.

Italijanska vlada protivi se obnavljanju operacije Sofija ukoliko i ostale članice ne odluče primiti više migranata, a postoje i zemlje koje u potpunosti odbijaju primiti izbjeglice.

Operacija Sofija i dalje će pružati vazdušnu podršku i obuku libijske obalne straže.

Od 2015. na Mediteranu je život izgubilo 14.946 ljudi.

Izvor: Танјуг

migrantiEUEvropska komisija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva