:

:

TV Most

clock

Mart 04, 2023   14:29

0

144

Evropska unija izdvaja 47 miliona evra za Kongo, Francuska 34 miliona evra

Evropska unija saopštila je danas da upućuje više od 47 miliona evra za humanitarnu pomoć za provinciju Severni Kivu u Kongu i da planira da pošalje sanitetski materijal i hranu u tu istočnu provinciju pogođenu sukobima vladinih snaga i pobunjeničke grupe M23.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič rekao je da je EU spremna da mobiliše sva neophodna sredstva za podršku humanitarnim radnicima, uključujuci logistiku i uspostavljanje humanitarnog vazdušnog mosta, da bi se zadovoljile potrebe stanovništva u Demokratskoj Republici Kongo.

Uspostavljanjem humanitarnog vazdušnog mosta organizovanim uz podršku Francuske i novom mobilizacijom sredstava, EU ponovo potvrđuje podršku najugroženijima, istakao je Lenarčic u saopštenju, preneo je Rojters.

Avion, koji će isporučiti pomoć u hrani i medicinskim sredstvima, biće upućen u Gomu, glavni grad Severnog Kivua, naveo je Lenarčič.

Francuska ce doprineti sa 34 miliona evra za novu humanitarnu pomoć na inicijativu EU za provinciju Severni Kivu u Kongu, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron tokom zvanične posete Kinšasi.

U provinciji Severni Kivu povećala se nestabilnost tokom prošle godine, uglavnom zbog najnovije velike ofanzive pobunjeničke grupe poznate kao M23.

Izvor: T a n j u g

EUKongohumanitarna pomoć
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva