:

:

TV Most

Foto: AA

clock

Novembar 08, 2019   12:16

0

246

Fajon: Francuska je uzela celu EU kao svog taoca

Francuska je uzela celu Evropsku uniju (EU) kao svog taoca, kaže u intervjuu za Radio Sarajevo Tanja Fajon, dugogodišnja poslanica Evropskog parlamenta (EP) iz Slovenije i predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

Fajon je otvoreno govorila o evropskoj budućnosti Balkana, zastojima na tom putu, izazovima jačanja uticaja Rusije, Kine, Turske, kao i hrvatskom predsedavanju EU.

Povodom nedavne odluke u vezi sa slučajem Albanije i Severne Makedonije, Fajon je rekla da to nije slavan trenutak za EU i da se ona već nekoliko puta žalila zbog neotvaranja pregovora sa tim zemljama.

"Francuska je uzela celu EU ka svojeg taoca", rekla je ona, dodajući da je sada na testu posvećenost EU evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, pa da, pored Francuske, kada su u pitanju neke druge zemlje Balkana, tu imamo i Holandiju, Dansku, Nemačku i da se ta atmosfera nekako menja.

Fajo je naglasila da evropske integracije Zapadnog Balkana jesu i ostaju važna strateška politika u našem zajedničkom interesu.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se ovim otvara prostor zemalja poput Rusije, Turske, Kine, za popunjavanje vakuuma i u geopolitičkom smislu, kao i da li EU vidi interese takvih faktora, Fajon je rekla da ih sigurno vidi.

"Sad smo u situaciji kada još čekamo novu Evropsku komisiju. Mi smo, naravno, bili veoma jasni da odgovornost za nedonošenje pozitivne odluke nije u zemljama koje su se s pravom nadale u pozitivan ishod. One su ispunile ono što su obećale. Unija je ta koja nije ostvarila obećanje dato zbog unutrašnjih pitanja. To škodi kredibilitetu Unije, ne samo na Zapadnom Balkanu, nego i šire", rekla je ona.

Fajon je podsetila da je nedavno u Evropskom parlamentu usvojena Rezolucija u kojoj stoji da je, naravno, ceo Zapadni Balkan deo Evrope, da je uvek bio, i uvek će biti.

Upitana šta očekuje od hrvatskog predsedavanja EU, zastupnica EP rekla je da će Hrvatska preuzeti veliku odgovornost, budući da će prvi put biti na čelu EU.

"Ja očekujem da će preuzeti tu odgovornost odgovorno i biti veliki prijatelj svih zemalja regiona, naročito BiH. Jer imaju veliko iskustvo i mogu pomoći toj zemlji (BiH) na tom putu. To je sve što očekujem", rekla je ona dodajući da se nada da će ispuniti ta očekivanja, koja nisu samo njena, već i očekivanja mnogih u Briselu.

Izvor: Танјуг

FajonEUFrancuska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva