:

:

TV Most

clock

Avgust 31, 2023   13:15

0

86

Fajon: Velika prilika za prijem Zapadnog Balkana, pozvaću kolege da učinimo više

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon rekla je danas da će na neformalnom sastanku šefova diplomatija zemalja članica Evropske unije u Toledu biti reči o proširenju na Zapadni Balkan 2030. godine, koje je najavio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i poručila da zemlje regiona imaju veliku priliku da budu spremne da se pridruže EU.

"Pozvaću ministre da se potrudimo i razgovaramo o proširenju na taj region, pozvaću ih da učinimo nešto više da završimo proširenje na zapadni Balkan", rekla je Fajon novinarima uoči sastanka u Toledu.

Mišel je ranije ove nedelje tokom Bledskog strateškog foruma rekao da je njegova procena da Evropska unija i Zapadni Balkan do 2030. godine treba da budu spremni za proširenje realan, ali ambiciozan cilj.

To je prvi put da je lider neke od institucija EU bio tako jasan u vezi sa datumom eventualnog prijema novih članica EU.

Mišel je rekao i da su se na poslednjem sastanku Evropskog saveta u junu svi lideri saglasili da ce se o proširenju razgovarati na samitu u Granadi i objasnio da će Evropska komisija potom predstaviti izveštaj o proširenju, koji ce biti osnova za debatu i donošenje odluka na redovnom sastanku u Briselu u decembru.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g, printskrin

EUTanja FajonZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva