:

:

TV Most

Foto: Novosti/Z. Jovanović

clock

Jun 18, 2019   21:36

0

296

Film "Dara iz Jasenovca": Svet mora da čuje istinu o ustaškim zločinima

U Vladi Srbije najavljen je početak snimanja filma "Dara iz Jasenovca" reditelja Predraga Gage Antonijevića. Učešće u projektu ima i Majkl Berenbaum, jedan od najboljih poznavalaca Holokausta.

Jasenovac je ogromna tragedija, užasno mesto zla i stradanja, i ovo je film čekan skoro sedamdeset pet godina. Konačno je država odlučila da podrži ovu priču, što ranije nije mogla iz ovih ili onih objektivnih razloga, a sada je stala iza njenog projekta. To je nama velika čast, a u isto vreme i ogromna odgovornost - izjavio je reditelj Predrag Gaga Antonijević najavljujući snimanje filma "Dara iz Jasenovca".

Na današnjoj konferenciji za novinare koja je organizovana u Vladi Srbije, projekat koji se sigurno može podvesti u jedan od najznačajnijih u istoriji naše nacionalne kinematografije, predstavili su i scenaristkinja Nataša Drakulić, direktorka Filmskog centra Srbije Jelena Trivan, devojčica Biljana Čekić koja će igrati Daru, glavnu junakinju, glumac Marko Janketić pred kojim je uloga Vjekoslava Maksa Luburića.

Kao Antonijevićev stručni konsultant, i jedan od najboljih poznavalaca Holokausta u svetu, važno učešće u snimanju našeg prvog filma o stradanju srpske dece u ustaškim logorima u doba Nezavisne Države Hrvatske ima dr Majkl Berenbaum, koji je takođe govorio o značaju projekta "Dara iz Jasenovca".

- Ono što daje snagu ovom filmu je priča o jednoj osobi, devojčici. Kroz tu sudbinu pojedinca vidimo kako su užasni ustaški zločini i ta strašna struktura ubijanja, uticali na život te osobe, njene porodice, jedne nacionalne zajednice, i to nam je poslužilo da personalizujemo stradanje Srba u tim vremenima - izjavio je Berenbaum.

Citirajući pesnika koji je rekao da je smrt deteta gubitak beskrajnih mogućnosti, jer ako dete živi može da postane što god hoće, on je istakao da je svako stradanje deteta, tragedija za budućnost.

- Normalan čovek ne može da zamisli da se deca mogu smatrati neprijateljima. To nas primorava da se suočimo sa takvom surovošću, i da govorimo o tom strašnom zločinu. Mi očekujemo da ćemo filmom "Dara iz Jasenovca", i time što ćemo ispričati njenu sudbinu, uspeti da bacimo svetlo na ono što se Srbima događalo u doba NDH, jer je snaga filma u tome da nam pruži određene informacije, i istovremeno, da nas na emotivnom planu pogodi i dirne. Nadamo se da će se svi oni koji budu videli ovaj film opredeliti da nešto više saznaju o ovim zločinima, i da će nastaviti da o njima pričaju, možda čak i bolje od nas - istakao je Berenbaum.

Prema rečima Nataše Drakulić, scenario za "Daru iz Jasenovca" nastao je iz njenih emocija i autentične lične priče.

- Sve što sam znala o stradanju članova moje porodice u Jasenovcu, a mnogi su tu tragično završili, slilo se u ovaj scenario. Koristila sam se, naravno, i dokumentarnom literaturom, ali je važan izvor ipak ono sa čime sam ja odrastala i što je proživljeno u mojoj porodici.

Biljana Čekić, 11-godišnja devojčica iz sela Sreflije, Kozarska Dubica, izabrana je za naslovnu ulogu među stotinama dece. Kako je izjavila, bila je veoma uzbuđena dok je čekala rezultat kastinga, a sada je presrećna što će igrati Daru.

Kako je najavio Antonijević, snimanje počinje krajem leta ove godine, snimaće se na lokacijama na Kozari i na onim delovima Republike Srpske iz kojih su ljudi i njihove porodice odvođeni u Jasenovac, a datum premijere je mart ili april iduće godine, pred obeležavanje 75 godina od zatvaranja logora. Producenti filma su „Film Danas“ i Dandelion Production INC, uz podršku Vlade Srbije i Filmskog centra Srbije.

Janketić: Mnogo emocija

LIK ustaškog oficira Vjekoslava Maksa Luburića, zapovednika Jasenovca i celog sistema koncentracionih logora, koji se upisao u istoriju po najbrutalnijim zločinima, kako je istakao Marko Janketić, po mnogo čemu je najteži u njegovoj karijeri.

- Velika je odgovornost igrati u ovom filmu, jer je reč o jednoj od najvećih tragedija u srpskoj istoriji 20. veka. Uloga Maksa Luburića zahteva ozbiljan istraživački rad, i postoje neki fakti koji moraju da budu autentični. Ono što je moje privatno osećanje je veliko zadovoljstvo što se film o stradanju srpske dece u Jasenovcu uopšte radi, i imam mnogo emocija prema tome. Nadam se, i daću sve od sebe, da svoju ulogu uradim na pravi način - istakao je Janketić.

Važne nacionalne teme

Film "Dara iz Jasenovca", kako je podsetila Jelena Trivan, podržan je na konkursu FCS sa iznosom od 61 milion dinara.

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo u prilici da kao država stanemo iza ovakvog projekta, i osećam i neku vrstu odgovornosti što ranije nismo našli vremena, interesa, novca, da snimimo film o zločinima u Jasenovcu. Ima više od sedam decenija kako su se dogodili, a Srbija o tome svoju filmsku priču nije ispričala. Drago mi je što će se to konačno dogodiiti, i što FCS prepoznaje važnost istorijskih i nacionalnih tema - izjavila je Jelena Trivan, ističući da će se uskoro snimati i film o "Košarama", takođe jednoj velikoj tragediji našeg naroda.

Izvor: Novosti

film
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva