:

:

TV Most

clock

Oktobar 24, 2022   12:13

0

147

Fon Der Lajen u petak u Beogradu u okviru balkanske turneje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen boraviće u petak, 28. oktobra, u Beogradu, u okviru balkanske turneje, objavljeo je na sajtu Evropske komisije.

Fon der Lajen će turneju početi u Skoplju 26.oktobra, nastaviti 27. oktobra u Prištini i Tirani, da bi potom 28. oktobra boravila u Beogradu i Sarajevu i na kraju 29. oktobra u Podgorici.

Predsednica EK dolazi nekoliko dana posle objavljivanja godišnjih izveštaja o napretku zemalja Zapadnog Balkana ka Uniji.

Očekuje da se će Fon der Lajen najaviti paket pomoći za Zapadni Balkan, koji je komesar za proširenje Oliver Varheji najavio u govoru u Strazburu 19. oktobra.

Paket se sastoji od "budžetske pomoći za energetsku krizu i njen uticaj na domaćinstva i biznise, a ove mere treba da budu od pomoći već ove zime", izjavio je Varheji.

Fon der Lajen treba da informiše o odluci EU da uključi Zapadni Balkan u zajedničko kupovanje gasa.

Očekuje se da će i migracije biti tema razgovora.

Varheji je izjavio da i u ovoj oblasti EU neće da ostavi Zapadni Balkan da se sam bori za migracijom i obećava da će Unija da pomogne i politički i finansiski.

Fon der Lejen će u Beogradu ponoviti poruke koje je Unija slala ovih dana o potrebi da Srbija napravi napor da prihvati pozicije spoljne politike Unije, uključujući deklaracije i sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

Izvor: T a n j u g

Ursula fon der LajenBalkanska turneja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva