:

:

TV Most

clock

Januar 18, 2024   16:53

0

81

Francuska šalje 6 haubica Cezar Ukrajini, demantuje da ima plaćenike u toj zemlji

Francuska će u narednim sedmicama isporučiti Ukrajini još šest haubica Cezar i moći će mesečno da šalje toj zemlji 50 precizno navođenih raketa, izjavio je francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorni.

Lekorni je u intervjuu za radio Frans Enter rekao da je Francuska, od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. dopremila Ukrajini 30 haubica Cezar. 

On je rekao da će Francuska poslati i oko 50 raketa A2SM Ukrajini od januara, adaptiranih za sovjetski tip aviona. Rakete Safran mogu da nose bombe od 125 kilograma do jedne tone.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je, u međuvremenu, tvrdnje Rusije da u Ukrajini ratuju francuski plaćenici.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je prethodno da su ruske snage u Harkovu u sredu ubile francuske plaćenike, u napadu u kojem je poginulo najmanje 60 ljudi. Ministarstvo nije dalo dokaze za te tvrdnje, koje Rojters nije mogao da proveri iz drugih izvora.

"Francuska pomaže Ukrajini dopremanjem vojnog materijala i vojnim obukama, uz potpuno poštovanje medjunarodnog prava, kako bi pomogla Ukrajini u borbi za njen suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet", navelo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova, istakavši da "Francuska nema plaćenika, ni u Ukrajini, niti igde drugde, za razliku od nekih drugih".

Izvor: T a n j u g

RusijaUkrajinaratFrancuska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva