:

:

TV Most

clock

April 06, 2020   10:40

0

114

Godišnjica bombardovanja Beograda 1941. godine – borba Davida i Golijata

Na današnji dan, 1941. godine, u nedelju na pravoslavni Uskrs, bombardovan je Beograd. Bez objave rata, sile Trećeg rajha su napale Kraljevinu Jugoslaviju. Za četiri dana bombardovanja upotrebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi. Nemci nisu bombardovali mostove, jer su im bili važni za dopremanje trupa i materijala.

 

Istoričar Dejan Ristić rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je bilo više razloga za bombardovanje Beograda.

Kao prvi, naveo je demonstracije 27. marta koje su bile javni šamar, kako je rekao, pre svega Srba nacističkoj Nemačkoj. Istakao je da su Srbi pokazali da su se Srbi javno deklarisali kao antifačistički narod.

Drugi razlog, prema Ristićevim rečima, bilo je učešće i pobeda Srba u Prvom svetskomr ratu. Naveo je da je Hitler označio napad na Beograd tako da ima sve karakteristike odmazde.

Beograd je od napada iz vazduha branio elitni Šesti lovački puk lociran na zemunskom aerodromu i jedinice protivvazdušne odbrane Vazdušne zone Beograd.

Ne zna se tačan broj aviona koje su oborili jugoslovenski piloti, ali se iz raznih izvora ovaj broj procenjuje na 42 do 48. U borbama je poginulo 11 jugoslovenskih pilota.

Prema Ristićevim rečima, domaći vazduhoplovci su junački uzletetli i pokušali da odbrane nebo, ali je to ipak bila borba Davida i Golijata. Zato je bitka za Jugosalviju izgubljena a vojska je kapitulirala 18. aprila.

Tokom bombardovanja Beograda stradala je i Narodna biblioteka Srbije na Kosančićevom vencu.

Uništeni su do temelja sama zgrada,, i gotovo sve što se tu od njenog osnivanja čuvalo. Svi inventari i katalozi, knjižni fond od 500.000 svezaka, celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulturne i političke istorije Srbije i Jugoslavije i još mnogo toga je zauvek izgubljeno.

Istog dana počeo je i nemački napad na Grku. Ristić međutim kaže da je Hitler tražio da se napravi jasna razlika između napada na Jugoslaviju, posebno na srpski deo, i na Grčku.

Dodaje da je izjavio da mu je žao što mora da ratuje protiv plemenitog grčkog naroda.

Zato navodi da je Atina, srećom spašena" za dobrobit čitavog čovečanstva a nad Beogradom je održana lekcija svima u Evropi koji bi se drznuli da pruže otpor nacističkoj Nemačkoj.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva