:

:

TV Most

clock

Jul 02, 2019   18:37

0

177

Gojkovićeva sa Pahorom o evrointegracijama i regionalnoj saradnji

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, koja se nalazi u zvaničnoj poseti Sloveniji, razgovarala je sa predsednikom te zemlje Borutom Pahorom o unapređenju saradnje dve države, kao i o regionalnoj saradnji i perspektivama daljeg procesa evrointegracija regiona Zapadnog Balkana. Sa slovenačkim zvaničnicima saglasila se da su politički, ekonomski i parlamentarni odnosi na istorijskom maksimumu.

Maja Gojković i Borut Pahor su ocenili da postoji visok stepen saradnje po pitanjima koja su od zajedničkog interesa dve države, a slovenački predsednik se zahvalio što je imao priliku da se tokom posete Srbiji obrati narodnim poslanicima na Posebnoj sednici Skupštine Srbije, što je bio znak poštovanja, prijateljstva i saradnje.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnim prilikama u Evropskoj uniji i izazovima koji se nalaze pred EU nakon izbora, kao i u svetlu Bregzita, i u tom kontekstu nastavka procesa proširenja EU, navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

Istakli su da je važno da proces proširenja bude visoko na agendi EU, a Gojkovićeva je zahvalila na dosadašnjoj podršci Slovenije procesu evropskih integracija Srbije i na tome što Slovenija podržava proces pristupanja EU zemalja Zapadnog Balkana. Naglasila je i da Srbija ostaje posvećena ispunjenju evropskih standarda.

Na sastanku je bilo reči i o svim aspektima regionalne saradnje, kao i značaju očuvanja mira i stabilnosti u čitavom regionu, a Gojkovićeva je navela da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje regionalne stabilnosti i intenziviranje saradnje u svim oblastima.

Gojkovićeva je sa Pahorom razgovarala o situaciji na Kosovu i Metohiji i ukazala na konstruktivnost Srbije, kao i na spremnost na dijalog sa Prištinom, ali da je neophodno da Priština ukine takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, a Pahor je naglasio da je poznat stav Slovenije o neprihvatljivosti postojanja takvih taksi.

Maja Gojković je Pahora upoznala sa veoma dinamičnom i razvijenom parlamentarnom saradnjom, koja se razvija na osnovu Memoranduma o razumevanju Skupštine Srbije i Državnog zbora, koji je potpisan u decembru prošle godine.

Gojkovićeva se sastala i sa predsednikom Državnog zbora Slovenije Dejanom Židanom, a na sastanku je ocenjeno da se bilateralni odnosi intenzivno razvijaju u svim oblastima, kao i da dva parlamenta daju veliki doprinos jačanju prijateljskih veza.

Židan je istakao da dve zemlje imaju tradicionalno dobre odnose i da je sada važno da se preduzmu zajednički koraci napred kako bi saradnja bila još intenzivnija, a Gojkovićeva je naglasila da su odnosi parlamenta na istorijskom nivou i ukazala da česti susreti predsednika dve države, održavanje zajedničkih sednica dve vlade, kao važne forme, potvrđuju visok stepen razumevanja u odnosima dve države.

Židan i Gojkovićeva su razgovarali i o aktuelnim dešavanjima u Evropskoj uniji i izazovima pred EU. Židan je rekao da veruje da se Evropska unija mora širiti na Zapadni Balkan i da će to doneti stabilizaciji čitavog regiona.

Istakao je da je Slovenija prijatelj Srbije i da će nastaviti da pruža podršku na putu evrointegracija Srbije i pomoći da taj put bude brži i jednostavniji. Ukazao je da i slovenačko iskustvo pokazuje da put ka EU nije uvek lak, ali da je Slovenija bila odlučna i istrajala, te da veruje da će i Srbija uspeti na tom putu i da u Sloveniji ima iskrenog prijatelja.

Gojkovićeva je zahvalila Sloveniji što se zalaže za politiku proširenja EU i što iskreno podržava Srbiju na tom putu i saglasila se sa Židanom da je upravo politika proširenja jedna od najvažnijih politika, jer znači mir i stabilnost ne samo na našim prostorima već čitavom evropskom kontinentu.

Na sastanku je bilo reči i o daljem razvoju ekonomske saradnje, a Gojkovićeva je ukazala da je Slovenija jedan od najznačajnijih trgovinsko-ekonomskih partnera i investitora budući da slovenačke kompanije zapošljavaju veliki broj građana Srbije, te ukazala da ohrabruje i porast investicija srpskih kompanija u Sloveniji. Židan je ukazao da je posebno značajno to što se beleži rast robne razmene za 14 odsto. 

Gojkovićeva i Židan su razgovarali o položaju srpske zajednice u Sloveniji i pozdravili nedavno formiranje Saveza Srba Slovenije, a Židan je ukazao da se uskoro očekuje prvi sastanak Saveta Vlade Slovenije za saradnju sa predstavnicima nacionalnih zajednica naroda bivše Jugoslavije. Ukazali su i da srpska zajednica u Sloveniji i slovenačka nacionalna manjina u Srbiji predstavljaju most saradnje dve države. 

Razgovarali su i o mogućnostima unapređenja saradnje između stalnih delegacija dva parlamenta u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, a Gojkovićeva je uputila poziv predsedniku Državnog zbora Slovenije na 141. skupštinu Interparlamentarne unije, od 13. do 17. oktobra ove godine u Beogradu, koji je Židan prihvatio.

U okviru zvanične posete Sloveniji, Gojkovićeva je razgovarala i sa predsednikom Državnog saveta te zemlje Alojzom Kovšcom o unapređenju bilateralnih odnosa, regionalnoj saradnji, kao i podršci Slovenije Srbiji na putu ka članstvu u Evropsku uniju.

Izvor: RTS

Maja GojkovićPahor
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva