:

:

TV Most

clock

Jun 05, 2019   12:00

0

223

Gojković:U Srbiji iste mogućnosti za sve, čuvamo raznolikost

Srbija je posvećena izgradnji pravednog i demokratskog društva, poručila je danas predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i istakla da je nacionalna i kulturna raznolikost jedna od najvećih vrednosti za društvo i da je naša zemlja spremna da tu raznolikost neguje i čuva. 

Otvarajući sastanak Komiteta za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE), koji se održava u Beogradu, Gojković je ukazala da je Srbija multietničko i multikonfesionalno društvo, sa čak 28 registrovanih nacionalnih manjina koje ostvaruju individualna i kolektivna prava u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima.

Ona je dodala da se, u sklopu očuvanja i unapređenja ravnopravnosti, sprovodi veliki broj aktivnosti i ukazala da je Srbija izuzetno posvećena stvaranju uslova za višejezično obrazovanje.

Gojković je podsetila na slogan kojim se obeležava 70 godina Saveta Evrope -  "Naša prava, naše slobode, naša Evropa" i rekla da to potvrđuje da su prava i slobode ostvarivi samo kao univerzalni, zajednički i jednaki za sve i da su to najdublje vrednosti na kojima počiva naš kontinent.

Srbija će i ubuduće, kao i do sada, nastaviti da se za njihovo ostvarenje zalaže, podvukla je predsednica srpskog parlamenta.

Gojković je rekla i da u Srbiji postoje jednake mogućnosti za sve građane, da nema prostora ni tolerancije za diskriminaciju po verskoj, etničkoj, polnoj niti seksualnoj pripadnosti i podsetila da je Srbija među prvih 10 članica koje su ratifikovale Istanbulsku konvenciju.

Takođe, navela je da su skupštinski odbori za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, kao i za prava deteta aktivni na unapređenju zakonodavstva i primeni evropskih standarda i dodala da je i Ženska parlamentarna mreža postigla značajne rezultate. 

Gojković je rekla i da u Srbiji borba protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici predstavlja jedan od prioritetnih ciljeva zaštite ljudskih prava i unapređenja politike rodne ravnopravnosti, kao i da je osnov za ostvaranje cilja jasan politički i društveni konsenzus o potrebi efikasnog suzbijanja i borbe protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici. 

Predsednica parlamenta je istakla da je sada potrebna potpuna i dosledna primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i korišćenje svih mehanizama koje zakon omogućava i navela da je važno, imajući u vidu najbolje prakse i iskustva evropskih država, doneti novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji će ženama omogućiti suštinski bolji položaj u društvu.

Gojković je podsetila da Savet Evrope, osnovan u ratom razrušenoj Evropi, već 70 godina kao vodeća organizacija u domenu ljudskih prava stvara zajednički pravni i politički prostor. 

Takođe, dodala je da su brojne oblasti zaštite ljudskih prava u kojima su SE i PS SE dali nemerljiv doprinos - od zaštite nacionalnih manjina i regionalnih i manjinskih jezika, borbe protiv seksusalne eksplatacije i zlostavljanja dece i nasilja nad ženama, do sprečavanja torture i nehumanog i degradirajućeg kažnjavanja, borbe protiv trgovine ljudima i ljudskim organima. 

Gojković je navela da se danas ta organizacija suočava i sa savremenim izazovima, kao što su zloupotreba ličnih podataka, sajberkriminal i različiti vidovi radikalizma, ekstremizma i unilateralnosti, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Izvor: T a n j u g

Maja Gojkovićljudska pravakonferencijaSE
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva