:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Novembar 02, 2019   10:24

0

223

Gračanica: Veliki broj građana posetio groblja na Mitrovdanske zadušnice

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Mitrovdanske ili jesenje zadušnice, praznik za koji se vezuje veliki broj narodnih običaja i verovanja.Mitrovdanske zadušnice uvek padaju u subotu, pre velikog praznika Mitrovdana, posvećenog Svetom Velikomučeniku Dimitriju, koji se slavi 8. novembra.

Mnogi naši sugrađani jutros su obišli groblja u Gračanici i svim okolnim mestima koja pripadaju opštini i zapalili sveće za svoje najmilije koji su upokojeni. Srbi su obišli grobove svojih najmilijih i u Prištini i Kosovu Polju, u nešto manjem broju, a slika koju tamo redovno zateknu je i dalje ista. Veliki broj grobova je zapušten i groblja su na nekim mestima gotovo neprohodna.

Na današnji dan pravoslavni vernici bi trebalo da se sete svojih preminulih rođaka i prijatelja, da im posete grob ili makar da za njih zapale sveću u crkvi i sete se lepih trenutaka koje su zajedno proveli. U našem narodu se smatra da je veliko nepoštovanje prema mrtvima to ne učiniti.Običaj je u mnogim krajevima naše zemlje da se na zadušnice iznosi hrana na groblje, pa se razdeli sirotinji i svima drugima koji se tu nađu, za spas duše pokojnika. Kako Mitrovdanske zadušnice ne padaju u vreme posta, na groblje se nose kolači, rakija, žito, vino… Običaj je da tu hranu pripreme žene.

Smatra se da na zadušnice ne valja odbiti nikoga i da bi trebalo deliti milostinju i činiti dobra dela. Zbog toga nikako nemojte nekoga odbiti danas, čak ni nepoznatu osobu, a kamoli ga oterati od groba. Na današnji dan se smatra da su svi jednaki.

Takođe postoji običaj da se na groblje ili u crkvu nosi onoliko sveća koliko se mrtvih pominje.

Izvor: RTV Gračanica

KiMGračanicaMitrovske zadušnice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva