:

:

TV Most

clock

Januar 30, 2019   18:14

0

168

Grčka prva otvara vrata Severnoj Makedoniji u NATO

Grčka će, simbolično, do 8. februara prva ratifikovati protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-u, kažu izvori bliski Euroaktivu.

Portparol NATO je 28. januara najavio da će protokol o pristupanju Severne Makedonije biti poslat državama članicama NATO narednih dana, nakon što su Atina i Skoplje ratifikovali istorijski, Prespanski sporazum, koji je okončao 27. godišnji spor oko ustavnog imena države, a koji je onemogučavao pristupanje makedonske države u NATO i EU.

„To praktično znači da bi Severna Makedonija mogla da postane članica NATO na julskom samitu NATO, ukoliko ostale države članice ubrzaju proceduru ratifikacije pristupnog protokola“.

Uobičajeno, ratifikacija ovog protokola traje oko godinu dana.

Prema izvorima Euroaktiva, zvanični tekst protokola o pristupanju je u utorak odobren od strane stalnih ambasadora zemalja članica u NATO i sada se očekuje procedura ratifikacije protokola u njihovim nacionalnim parlamentima.

Grčka planira da ratifikuje protokol o pristupanju do 8. februara, kako navodi izvor Euroaktiva, dodajući da će verovatno ona biti prva zemlja koja će otvoriti vrata Severnoj Makedoniji u NATO.

Izvor: Танјуг

Severna MakedonijaNATOGrčka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva